IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: С новия завод в Плевен за автоинсталации целим стабилизиране на региона

Новият завод за автомобилни инсталации е финансиран от германската компания Leoni и българската "Хоризонт-Иванов"

15:16 | 27.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Creative Energy Hub</em></p>

Снимка: Creative Energy Hub

Изграждането на завода за автомобилни кабелни инсталации в Плевен е ангажимент, който правителството е поело с цел да стабилизира икономиката на Северна България, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който направи първата копка на бъдещето предприятие днес.

Проектът е инициатива на германската компания Leoni, която е водещ световен производител и доставчик на продукти, решения и услуги за енергия и управление на данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията разполага с 94 завода в 31 държави и около 88 хил. служители. 

Инвестицията от 32 млн. евро в строежа на новия завод в Плевен ще осигури 2000 работни места като от българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е компанията „Хоризонт-Иванов“, която е инвестирала в проекта 16 млн. евро.

На събитието присъстваха още заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител на регион Плевен Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански, както и редица други представители на местната администрация и бизнеса.

„За нас е от особена важност това, че Leoni реши да инвестира в региона на град Плевен. Изборът на компанията отговаря на активната политика, която правителството провежда и ангажимента, който то пое за стабилизиране и укрепване на Северна България“, заяви Караниколов по време на откриването на строежа.

Според него тази инициатива ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта.

Караниколов поясни, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последната година той надхвърля 7 млрд. евро.

„За подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките ѝ институции“, заяви кметът на града Георг Спартански.

Предвидената площ на завода е 28 120 кв.м, от които 14 000 м са заделени за производствени мощности. Пълният капацитет на предприятието ще бъде достигнат през 2020 г. Германската компания вече е започнала да набира специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, човешки ресурси, администрация, счетоводство и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
DarkStar
преди 5 години
Добре, че от време на време идва някой чуждестранен инвеститор " за стабилизиране и укрепване на Северна България"...Като гледам за 10 години как от правителството "ефективно" се насочват инвестиции и европейски фондове в Северозападна България направо си е лицемерие да ходят да откриват заводи и да си приписват чужди заслуги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още