IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция вече могат да се теглят пари в брой без ограничения

Рестрикциите бяха въведени през юли 2015 г. за да се избегне източването на банките.

17:50 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От следващата седмица Гърция премахва ограниченията в теглене на пари в брой, които бяха наложени през 2015 г., когато страната рискуваше да изпадне от еврозоната, заяви финансовото министерство, предаде БГНЕС, цитиран от БНР.

„Всички форми на теглене на пари в брой от институции в Гърция са позволени без ограничения от 1 октомври“, сочи изявление на министерството, цитирано от АФП.

Все пак остава ограничение за сумите трансферирани в чужбина, макар че ограничението беше вдигнато на 10 000 евро от 3000 евро, колкото е в момента.

Също така компаниите ще могат да правят преводи от 100 000 евро на една транзакция, а не както досега по 40 000 евро.

Мерките за капиталов контрол, които в началото ограничаваха тегленето на до 420 евро за една седмица, бяха въведени през юли 2015 г. за да се избегне източването на банките.

Ограниченията бяха поетапно облекчавани с подобряването на икономическото състояние на Гърция и в момента гърците могат да теглят в рамките на един месец до 5000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още