IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Можем да очакваме още сливания в банковия сектор

Според икономиста процесът по сливанията и поглъщанията ще продължава и ще засяга по-малките банки

08:48 | 28.09.18 г. 2
Кр. Станчев: Можем да очакваме още сливания в банковия сектор

От консолидацията на банковия сектор, от процеса на сливания и поглъщания очакваме по-здрава банкова система, коментира Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От банковия надзор и управителния съвет на Централната банка е одобрена сделката по сливането на ДСК със Сосиете Женерал Експресбанк. При сливания по-голямата банка консолидира операциите. Някои типично банкови услуги обаче страдат, но за клиентите във всеки случай е по-добре. Тези промени се очакваха от периода на стрес тестовете преди 2 години и беше добре 4-5 от банките да се слеят с други, заяви Станчев.

Според него процесът по сливането на банки се дължи на разрастването на пазара. "Втората причина е разширяването на ЕС с интеграцията на българската и другите икономики в рамките на съюза. Технологиите също са важни. Влияние за преминаването на една банка към друга оказва и натискът на некласически банки, като например интернет банки или кредитни сдружения. Можем да очакваме и други сливания", коментира той.

Според икономиста развитието на банковия сектор е добро, а разходите по обслужването на кредитите намаляват. Наблюдаваме, че печалбите са добри и са със сравнително еднакъв ръст на всички етажи в банковата система, категоричен е гостът.

Красен Станчев допълни, че за ДСК се знае, че винаги, включително и през годините 1995-1997 г., е била един от основните стълбове на банковата система в България и е спасявала (потребителите напр. б. ред.) дори от кризисни ситуации като случая с КТБ. Другото, което знаем, е, че ДСК запази доверието в клиентите си.

"Процесът по сливанията и поглъщанията ще продължава и ще засяга по-малките банки, които не могат да издържат на конкуренцията. Препоръките към тях от Централна банка са да подобрят своите активи и позиции. Това става по-лесно, когато се присъединиш към друга банка", заяви той.

Ние дължим сегашното стабилно състояние на пазара на ипотечни кредити, конкурентността, спадането на лихвите от 18% до, грубо казано, 4% в последните години на доброто поведение на ДСК, обобщи икономистът.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
Иване иване ане ане.... какви ги дрънкаш ве човече. само едно исъщо чета в твоите коментари дрън дрън дрън и вече накърти на мнозина. Ами ади сприса вече ве иванеееееее. Ти ... А сега разбрах пиши Иване пиши Мой верен приятелю. Пишииии пишшшшиии. щета, защита централна банка уууууу страхотен си Ваче ти си моя идол и ти си корифей икономическиййй. Напред науката е сънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Банките са полезни.Централната банка подсигурява възникването на щети.При разпространената в света държавна грешка да няма защита от Централна банка, банките са със съдба на жертви. Сега банките, колкото повече помагат за икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.Сливанията на банки е подход за временно подпомагане на банки, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Възможностите са: Първа: Без защита от Централна банка щетите нарастват и увеличават страданията на банките.Втора: Със защита от Централна банка е прекратен водещият причинител за сегашни щети.За спасение на банките е необходима защита от Централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още