IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Наивни са усилията за регулиране на цените от държавата

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, смята банкерът

10:26 | 28.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Смешни са опитите за антипазарно регулиране на цените на основни стоки, което дори в комунистическия свят не се прави. Това са наивни усилия. Това отбеляза банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод идеята да се регулират цените на основните храни и предложението 10 важни продукта от първа необходимост да имат таван на печалбите.

“Ако една стока е регулирана ценово, тя или изчезва от пазара, или търговецът си намира начин да компенсира", обясни той и посочи за пример Венецуела и Северна Корея. "Ако има повишаване на заплатите, неминуемо ще има и повишаване на цените."

Банкерът посочи, че когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване.

“Няма кък да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре, смята Хампарцумян.

По думите му имаме растяща икономика от доста време, има и процеси в света, които водят до промяна на цените на енергоносителите, които се покачват и естествено това се отразява и в България.

“Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, заради който плащаме данъци", коментира банкерът по повод идеята за промяна на плоския данък. "Вероятно е в един момент да има по-висока дънъчна ставка. Как ще се използват данъците обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците – това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Едните залагат на популизъм, другите развяват мантрата на свемогъщият и справедлив пазар. И двете страни са движение от егоистични и лобистки интереси. Няма една теза, която да е меродавна и абсолютна вярна(икономически) и справедлива.Всичко е въпрос на лобита, на това кой е по-креслив или на 50% +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Това което казва Хампарцумян за изкуственото регулиране на цените е абсолютно вярно, не е нужно да си гуро, а просто да си живял в България през 1997. Разбира се когато една държава се управлява от хора с меко казано ограничени мисловни процеси може да очакваме и по абсурдни идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
neverland
преди 5 години
Левон е далеч от това да е гуро във финансовия сектор, но за сметка на това, усеща пулса на масата и умее народното говорене. Става за министър председател, ама след като Бойко си избута четвъртия кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още