IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Румен Миланов: Имаме проблем с поддържането на магистралите

В бъдеще настилките ще бъдат по-скъпи, но ще се удължи експлоатацията им

10:00 | 28.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

В България нямаме проблеми с проектирането на магистрали, но от гледна точка на поддържането има голям проблем. Това каза преподавателят от  УАСГ проф. д-р Румен Миланов пред Нова телевизия във връзка с новата наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Според обнародваната в „Държавен вестник“ наредба пътищата трябва да се проектират според интензивността на трафика за период от 30 години, въвеждат завишени изисквания за отводняване на пътното платно, дава се по-голяма свобода при определяне на проектна скорост за всеки клас път в зависимост от терена.

Проф. Миланов коментира, че в момента при изпълнение на магистралите се анализира потокът от коли за следващите 20 години. Според него с новата наредба настилките ще бъдат по-скъпи, но ще се удължи експлоатацията им.

Той отрече твърденията в медиите, че при проектирането досега се ползвал „съветски модел“, като по думите му изключение са пътищата София – Божурище и Бургас – Созопол, строени по съветските норми.

„Геометрията ни е като германските магистрали“, заяви експертът.

По новата наредба ще се изисква да няма  билбордове, но, ако съществуват, те ще трябва да бъдат добре обезопасени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Един вид трябва да се направят "стрес тестове", които да симулират извънредни ситуации на пътя.То че не може да се проиграят всички възможни черни сценарии е факт, ама...не трябва да си с гадателски способности, за да си сетиш, че все някога, някъде ще се обърне я цистерна, я тир и ще блокира пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Един безплатен съвет:Редно е да бъдат разиграни сценарии за евентуални катастрофи и други събития, които биха блокирали движението в много участъци от магистралите и др. ключови пътища. Трябва да има план ако в даден участък се блокира движението, от къде да се отклонят чакащите, как най бързо да пристигне помощта без да обикалят.Хубаво е да има назначена фирма, която с кранове и тегличи да отговаря за определ участък, като стои някъде наблизо. Така да може да се изтеглят максимално бързо закъсали и пострадали возила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още