IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е следващият имотен балон да се спука в Хонконг?

Според доклад на UBS градът е най-застрашен от риск за създаване на балон през 2018 г.

13:06 | 28.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг е градът, който е изправен пред най-голям риск от имотен балон. Това показва класацията на UBS Group AG, цитирана от Bloomberg.

Веднага след него като най-уязвими пазари се нареждат Мюнхен, Торонто, Амстердам и Лондон в класацията на 20 от най-големите градски центрове за 2018 г.

През последните години цените на имотите нарастват със средно 35% в някои от най-големите градове, което на свой ред е допринесло за „криза на достъпността“, заявиха от швейцарската банка. „Повечето домакинства вече не могат да си позволят да купят имот в основните финансови центрове без значително наследство“, посочват още оттам.

И все пак рисковете са значително по-ограничени отколкото в навечерието на световната финансова криза, тъй като ипотеките нарастват по-бавно и няма доказателства за „едновременни излишъци“ в кредитирането и строителството, отбелязват от UBS.

Инвеститорите „трябва да подбират внимателно [активите] на жилищните пазари на териториите, където има риск от създаване на балон като Хонконг, Торонто и Лондон“, посочва Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

Според доклада вече са налице първите първите пукнатини в световния имотен бум, посочвайки намаляващите цени в четири от осемте града, отбелязани като рискови за създаване на балон през 2017 г. - Сидни, Стокхолм, Лондон и Торонто. По-ограниченото кредитиране и увеличаването на лихвените проценти сложиха край на ценовото рали в Сидни, се казва в доклада. Австрлийският град, както и шведската столица излязоха от категорията на рисковите градове в тазгодишния доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още