IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И септември се очертава тежък за китайската икономика

Напрежението между Пекин и Вашингтон натежава върху икономическата активност още преди последния кръг от мита, които влязоха в сила тази седмица

16:18 | 28.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на китайската икономика ще продължи да се забавя и през септември на фона на ескалиращия търговски конфликт със САЩ. Това става ясно от най-ранните възможни данни за условията за бизнеса в страната и настроенията на пазарите.

Според информацията, обобщена от Bloomberg, спорът между Пекин и Вашингтон е натежал върху икономическата активност още преди последния кръг от мита, които влязоха в сила тази седмица.

„Ранните индикатори сигнализират за по-нататъшно отслабване на китайската икономика дори преди последният кръг от американски мита да е влязъл в сила“, посочва главният икономист за Азия на Bloomberg Чан Шу. „Мерките на правителството в подкрепа на растежа все още нямат видим ефект“, допълва той.

Първите официални данни за септември – индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството и услугите, ще бъдат публикувани в неделя. Очаква се и двата показателя да намалеят леко според проучването на Bloomberg. Официалните данни за производството неочаквано отчетоха ускорение през август, въпреки че ключов инвестиционен показател достигна до ново рекордно дъно.

В същото време условията за външно търсене продължават да се влошават и през този месец, тъй като политическата ситуация става все по-напрегната.

Производствената инфлация също се успокоява – за трети пореден месец, до най-ниското си ниво от април насам, показват изчисленията на Bloomberg.

На този фон настроенията на пазарите са смесени. Измерителят Shanghai Stock Exchange Composite Index отчита ръст за месеца, макар че в средата на септември достигна до най-ниската си стойност от четири години насам. Цента на медта също се възстанови, но остана много под стойностите, които достигна по-рано през годината преди началото на търговската война между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Китай страда от подсигуряваните от Китайската централна банка щети.Ако продължава да липсва защита от Китайската централна банка ще продължава увеличаване на щетите.Китай може да се спаси от катастрофална криза само със защита от Китайската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още