IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дж. Пардю: Тръмп не разбира ролята на САЩ в международните отношения

Според бившия посланик на САЩ в България американският президент създава на страната си повече врагове, отколкото приятели

11:38 | 29.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият посланик на Съединените щати у нас от 2002 до 2005 година Джеймс Пардю смята, че президентът Доналд Тръмп създава на страната си повече врагове, отколкото приятели.    

В коментар пред БНР за речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН тази седмица Пардю заяви: „Не ми е лесно да критикувам американски президент, но наистина мисля, че Тръмп ни изложи в Ню Йорк.“ Едно от посланията на Тръмп гласеше "Отхвърляме идеологията на глобализма, прегръщаме доктрината на патриотизма". 

"Тази реч ми прилича на несвързан и объркан списък от неща, които нямат много смисъл. Неприятно ми е да го кажа, но ми прилича на съчинение на кръжок от гимназисти в курс за начинаещи по международни отношения. Наистина беше ужасна реч. Ужасна, но не и изненадваща", посочи бившият американски посланик у нас.

По думите му Доналд Тръмп е направил "това, което винаги прави, когато произнася реч": "Отделя много време да обяснява колко е чудесен. И колко велики неща е свършил. Преувеличава си качествата, като се поставя в същата категория като Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Франклин Рузвелт, Хари Труман и други. Смешно е! Разбирам защо хората му се изсмяха - защото е скандално."

Пардю припомни, че от друга страна Тръмп "винаги играе за електоралната си база, която е някъде около 30 процента от избирателите и те вярват в Тръмп, независимо какво прави". 

"Той не разбира международните отношения. Не знае как работят те, нито каква е ролята на Съединените щати. Тяхното лидерство. И щетите, които му нанася.  Затова, също както много други експерти по външна политика и национална сигурност, аз съм потресен от това, което този човек прави на международната сцена“, допълни Джеймс Пардю.

"Но тези 30 процента изглеждат непоклатими, независимо какво казва или прави той. Нямам обяснение за това. Книгите, вестникарските статии, въобще медиите, които непрекъснато показват как той вреди на страната, май нямат значение. Защото всеки има работа, борсата върви нагоре и той си приписва заслугите, въпреки че, честно казано, почти няма нищо общо с това", допълни той.

"Съединените щати помогнаха за създаването на ООН, както и за създаването на Организацията на Северноатлантическия договор. Съединените щати функционират най-добре в коалиция от демокрации. Тръмп изглежда не е съгласен с това. И ни създава повече врагове, отколкото приятели. За Бога, той настрои срещу нас Канада! А тя е най-близкият ни съюзник и северен съсед! Не разбирам, никой не може напълно да разбере, какво си мисли той, че печелят Съединените щати от отблъскването на всичките ни традиционни съюзници", коментира още дипломатът.

Джеймс Пардю обаче остава оптимист за възстановяване на обичайната роля на САЩ на международната сцена.

„Оставам оптимистично настроен. Според мен много голяма част от страната е скандализирана от това, което Тръмп прави. Изборите през ноември са много важни, защото републиканците може да загубят Камарата на представителите и вероятно Сената. Това ще доведе до известно ограничаване на Тръмп", коментира той. "Чакаме също и резултати от разследването на Робърт Мълър, защото има много голяма вероятност Тръмп да е бил компрометиран от руснаците. Русия сигурно е доволна от речта му в Ню Йорк. Хем не ги предизвиква, хем създава още повече международно объркване и хаос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 7
panchugov
преди 5 години
Ето нагледен пример за това, как разсъждават чиновниците, които вярват, че знаят как се прави политика, но очевидно нямат никаква представа, как се изкарват парите, които стигат до тях, като заплата.Една самодоволна чиновническа класа, която си беше повярвала, че си е самодостатъчна, защото разбирала политиката. Това, че натрупа над 20 трилиона дълг е дребна досадна подробност, която не пречи на същата чиновническа класа да дава критични оценки, вместо да си признае, че напълно се оср@.В крайна сметка Пардю е класически пример и за чиновническа глупост, и за чиновническо дебелокожие. На него дължим брилянтния замисъл да подкрепи мафиот, защото можел да бъде "побутван в правилната посока". Е, Благодарим много! Видяхме я правилната посока на Пардю.Признавам, че наистина се забавлявам, като гледам ужаса, който предизвиква Тръмп, в тази чиновническа класа. Най-накрая дойде Президент, който не е от нея и който ще я сложи на място.Виждам същият ужас и в европейската чиновническа класа, която за първи път се чувства застрашена и напълно логично реагира враждебно, но това съвсем няма да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
А всъщност Тръмп може би много добре я разбира тази роля на САЩ - "В своята реч американският президент отново засегна темата за суверенитета като основна добродетел на държавите. САЩ няма да ви казват как да живеете, как да работите, или в кой Бог да вярвате, каза президентът и допълни, че всичко, което иска Вашингтон в замяна е уважаване на суверенитета на страната."---И защо тези думи на Тръмп пред всички делегати в ООН липсват в почти всеки материал свързан с речта му или са умишлено смислено редактирани?Само заради тези думи аз спирам да го критикувам. Света щеше да бъде много по-добро място ако имаше повече влиятелни хора с подобни ценности, които да спират въжделенията на някои арогантни геей клубове или други влиятелни групи да променят всички общества и народи по земята според техните новоизмислени глупости и извратенщини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още