IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос: По интуиция купих Washington Post

Когато атакувате медиите, заличавате малко свобода, казва предприемачът

08:34 | 02.10.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският предприемач Джеф Безос никога не е обмислял идеята да купува вестник или медия. Приятелят му Дон Греъм, когото е познавал от 15 години, се е свързал с него чрез посредник с предложение да купи Washington Post. Във вестника имало много талантливи хора, които са разбирали вестниците и са имали нужда от човек, който разбира как работи интернет.

„По това време, през 2013 г., финансовото състояние на Washington Post беше много тежко. Проблемът беше всеобхватен. Интернет заличаваше всички предимства, с които разполагаха традиционните вестници. Казах си дали наистина искам да се захващам с това? Ако ще започвам нещо такова, ще вложа много страст и усилия. И реших, че ще се съглася само ако наистина вярвам, че това е важна институция. Казах си: ако това беше изпаднала в затруднение компания за бързи закуски, отговорът щеше да бъде „не“.

Щом започнах да мисля по този начин, осъзнах, че това наистина е важна институция. Това е вестник в столицата на най-значимата страна в света. Washington Post играе изключително важна роля в тази демокрация. Изобщо не се съмнявах в това. И веднага щом бях преминал тази бариера, пред мен имаше още едно препятствие. Исках да бъда напълно честен със себе си, да се погледна в огледалото, да се замисля за компанията и да съм сигурен, че съм оптимист, че вярвам, че това може да проработи. Ако положението беше безнадеждно, може би нямаше да се захвана с вестника. Разгледах бизнеса и бях изключително оптимистично настроен. Това трябваше да е преход от национално към глобално разпространение. Има едно предимство, което интернет предоставя на вестниците и това е безплатното глобално разпространение“, казва Безос в интервюто си за Bloomberg.

Вижте какво още казва той за медийния бизнес и началото на Amazon! 

Първата част от интервюто му вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Сигурен съм, че заедно сте играли карти, за да имаш инфо с помоща на кой си го е купил. Всъщност не е единичен случай, в който клиент, недоволен от амазон, да пише, мейл, директно на Безос и да получи отговор. Кажи ми в колко БЕГЕ фирми, ако пишеш на "шефа", той ще ти отговори? Като Амазон е в пъти по-голям от всичките заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
george353
преди 5 години
Джей Би и свобода на словото?! Само олигарх от такъв калибър може да си позволи сделки за $600 мил. с ЦРУ и да говори за свобода на словото. Интересното в случая е, че хора като Безос отдавна са се самоотстранили от реалността и живеят в някаква виртуална такава в която престъпници се изживяват в ролята на герои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
DarkStar
преди 5 години
обаче нищо не казва за това, че редакторите му публикуват теми, с които самият Джеф е съгласел или позиция, която той подкрепя.И после ще се изявява като защитник на свободата на словото... защото другите са на различно мнение от неговото.И тук важи класическата мъдрост:Когато сме на едно мнение - взимаме твоето.Когато сме на различни мнения - взимаме моето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още