IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: ЕЦБ ще запази лихвите непроменени до лятото на 2019 г.

Финансовият сектор трябва да е готов за излизане на Великобритания от ЕС без сделка, казва членът на Борда на директорите на ЕЦБ

14:37 | 30.09.18 г.
<p>
	Членът на Борда на директорите на ЕЦБ Беноа Кьоре.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членът на Борда на директорите на ЕЦБ Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква лихвените проценти да останат на настоящото си ниво до лятото на следващата година, а намаляването на икономическите стимули да стане постепенно, заяви членът на Борда на директорите на ЕЦБ Беноа Кьоре в интервю за германския вестник Taggespiegel.

Изказването му съответства на предишни твърдения на банката, че е съгласна с пазарните очаквания за повишаване на лихвите през четвъртото тримесечие на 2019 г.

„Очакваме лихвите да останат на настоящото си ниво поне до лятото на 2019 г. Но вече започнахме да намалявате покупките на нетни активи и очакваме те да приключат след края на декември“, заяви Кьоре.

На фона на нарастването на инфлацията от няколко месеца ЕЦБ ограничава стимулите и планира да прекрати програмата си за обратно изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. долара през декември.

Кьоре заяви, че големите парични стимули ще продължат да бъдат необходими за постигане на целта на банката за инфлация в еврозоната под или близо до 2%.

„Ценовият натиск постепенно се засилва. Но това не става за един ден“, каза Кьоре. В отговор на въпрос за Brexit той заяви, че ЕЦБ трябва да бъде подготвена за всякакви възможности.

„Финансовият сектор трябва да се подготви за най-лошото – Brexit без сделка“, заяви Кьоре и допълни, че се надява ЕС и Великобритания да постигнат сделка, която позволява подреден Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още