Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво означава за световната икономика цена на петрола от сто долара за барел?

Тя ще се отрази по-слабо на глобалния растеж, отколкото през 2011 г., сочи изследване на Bloomberg Economics

   1| 2    
1
 
3
 
13
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Литий колкото щеш. Досега не е имало търсене и затова разработените мини са по-малки.Положението с кобалта е същото.Тепърва се разкриват много нови мини за Кобалт в Канада и САЩ и през следващите години цената му ще спадне.Пазарна икономика - има търсене, намира се и предлагане. Електричеството не е проблем.В повечето случай ел.автомобили ще се зареждат през нощта, когато няма сериозно търсене на електричество и ще се ползват през деня. Така ще се натоварят мощности, които и без това не работят през нощта
2
 
4
 
12
zelka007 до: Императорът
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
хммм ... това е борсовата цена на лития за 5 годишен период :

https://markets.businessinsider.com/stocks/lithium-stock

ако цъкнеш за период 5 години , ще видиш че има пик в цената и сериозен спад после от началото на годината. А турболенцията започва от обявяването на Тесла , че ще използва литиеви батерии за масово произвеждани електрически автомобили преди 5-6 години - цъкаш 10 годишен период . Ако преди 5 години е имало около 15 производители на литий , сега към днешна дата са над 100 и продължават да се множат . Може би Бойчо и Аспарух са прави от публикацията от миналата седмица все пак ? В интерес на истината има 3 борсови цени : една за Южна Америка , една за Северна Америка и една за Китай . Я хвърли едно око тука , мисля че дават обяснение за скока на цената и последвалото падане :

https://www.fool.com/investing/2018/03/06/why-the-big-3-lithium-stocks-are-down-16-to-26-in.aspx

А тези Rio Tinto за какво ги редиш постоянно с литий не знам , като те не са дори в топ 10 на производителите на литий ? По принцип са много сериозна добивна компания , но не за литий ...

https://www.miningglobal.com/top10/top-10-lithium-producers#

Така че литий има и то достатъчно ...
2
 
19
 
11
Стоян Петров до: studioaa
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Никой не иска да налага електромобила административно. Разбираме, че Норвегия може да си го позволи, но Бангладеш а даже Бразилия не. Въпроса е ще стане ли той толкова евтин, че по естествен(конкурентен) начин да замени този с ДВГ?
16
 
10
 
10
studioaa до: bgMan
преди 7 месеца
Нито едно от твърденията ти не е вярно. Електромобила не може да замени двигателя с вътрешно горене никога. Друга технология вероятно може, но тя може би не е известна на хората още. Всеки, който опита да забранява двигателите с вътрешно горене ще бъде свален моментално от власт и ще бъде изгонен с камъни от побеснелите тълпи. Левите леберали скоро ще паднат от власт навсякъде в Европа и САЩ, а тяхната опозизиция не подкрепя зелените технологии включително електромобилите. Хора като Матео Салвини, Найджъл Фараж и Александър Гауланд ще премахнат всички забрани, които лявото налага върху петрола и природния газ.
8
 
12
 
9
bgMan до: studioaa
преди 7 месеца
1. Скоро електромобила ще бъде задължителен поне за градска среда.
2. Наистина ще е революция, обаче административно предизвикана чрез множество нови правила и закони.
3. Електромобили НЕ означава само с батерии, че да дъвчете все една и съща пролетарска дъвка за пустия му литий. Засега най-вероятния сценарии е горивна клетка, обаче се търси евтин вариант без отделяне на въглероден двуокис при горене, т.е. друг вид химична реакция без никакъв замърсител.

23
 
10
 
8
studioaa до: meto76
преди 7 месеца
Електромобилите са първия тип автомобил изобретен някога, десетилетия преди бензиновите и особено преди дизеловите двигатели. Те никога не успяват да се наложат масово, защото са тотално неконкурентни на двигателите и с вътрешно горене както и на всеки друг вид двигател включително и на водородните такива. Дори създателят на литиево-йонната батерия не вярва в бъдещето на електромобила, но разбира се левите лунатици от еврокомисията не спират с лъжите за това как електромобила щял да бъде някаква си революция...
8
 
11
 
7
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Защо литият няма да има съдбата на петрола

http://meto76.blog.bg/technology/2009/09/05/zashto-litiiat-niama-da-ima-sydbata-na-petrola.391634
25
 
15
 
6
studioaa до: meto76
преди 7 месеца
Литият ще поскъпне още повече от петрола, а това значи фалит на тесла и крах на цялия сектор с електромобилите. Тесла скоро ще струва 0$ за акция.
16
 
21
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Цена от 100 долара означава бум за електромобилите и светло бъдеще за Тесла.
13
 
13
 
4
majnata до: lyusien
преди 7 месеца
Виж си резултата в кошницата , крейзи ... само ти си правият , а останалите 7 не ... как ти се струва ?!