IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Берлин бележат силен растеж през последната година

Германската столица се нуждае от 20 хил. жилища годишно, за да задоволи търсенето

11:26 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на обикновените и на луксозните имоти в Берлин са отбелязали силен ръст през последните пет години в резултат на недостатъчното ново предлагане, нарастващото население, силната икономика и пазар на труда, показва доклад на консултантската компания Knight Frank.

Цените на имотите в Берлин са се повишили средно с 14,9% в годината до март 2018 г., като са изпреварили тези в Лондон, но съответстват на растежа на цените в Амстердам и Единбург през същия период, сочи изследването.

Сред чуждестранните купувачи тези от Великобритания, САЩ и Швейцария са били най-активни и са търсели имоти на цени между 300 хил. и 700 хил. евро.

Турските купувачи са активни от 2015 г. насам заедно с други близкоизточни купувачи, като много от тях поставят Берлин начело на списъка си с убежища. Местните жители и чужденците са третирани еднакво от гледна точка на данъци и разходи за закупуване на жилище, като много международни купувачи са били привлечени към пазара благодарение на високото качество на живот и относително ниските разходи за живот.

В доклада се припомнят данни на Deutsche Bank Research, според които наемите са се повишили с 11% през 2017 г.

Новите регулации, въведени в Берлин през 2015 г., забраняват на собствениците на имоти да повишават наемите с повече от 10% над средната цена за всеки квартал, но докладът отбелязва, че това правило важи само за съществуващи жилища, без да включва новите или преустроените апартаменти.

Според авторите на доклада предлагането ще се превърне в проблем. Въпреки че през 2017 г. са били издадени 24 740 разрешителни за строеж, са били завършени само около 15 670 жилища, което се равнява на около 1% от общия брой на съществуващите жилища. Но Берлин се нуждае от 20 хил. жилищни единици на година, за да отговори на търсенето.

Според Клер Лок, мениджър „Клиенти“ за Германия в Knight Frank, търсенето на жилищния пазар в Берлин вероятно няма да намалее в близко бъдеще и от всички германски градове с население над един милион души столицата има най-ниските цени на жилищата. Апартамент в Мюнхен, например, може да струва два пъти повече, отколкото в Берлин.

„Разбира се, има притеснения като Brexit, затягането на паричната политика, безпокойство за достъпността и по-големите регулации, но икономическите прогнози за града, ниската безработица, добрите училища и силните перспективи за създаване на богатство са силни основи“, обяснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още