IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България остава на рекордно ниски нива

В ЕС тя остава без промяна, но в еврозоната безработицата продължава леко да се понижава

13:01 | 01.10.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България остава на рекордно ниско ниво и през август на месечна база – 5,2%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в понеделник. Това е най-ниското равнище на безработица от края на 2008 г.

На годишна база понижението остава по-голямо, като през август 2017 г. безработицата е бяла с цял процентен пункт по висока. Безработните у нас през осмия месец на годината са били общо 173 хил. души, или с 34 хил. по-малко в сравнение с август 2017 г.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 13,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. по-малко от данните за юли. На годишна база обаче се забелязва леко увеличение – от 0,2 пр.п. Общо 20 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през август на месечна база на ниво от 6,8%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,5% през август 2017 г., което е разлика от 1,3 пр.п. Това най-ниското ниво на безработицата от април 2008 г. Безработните в региона през осмия месец на годината са били общо 16,657 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там леко спада през август спрямо юли 2018 г. до равнище от 8,1%. На годишна база и тук се вижда по-сериозно намаление – от 0,9 пр.п. Така нивото на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от ноември 2008 г. Безработните в региона през август са били общо 13,22 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през август 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,5%), Германия и Полша (по 3,4%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (19,1% за юни) и Испания (15,2%).

На годишна база нивото на безработица през осмия месец на годината е спаднало във всички страни членки. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 10,5% до 7,5%), Хърватска (от 10,9% до 8,5%), Гърция (от 21,3% до 19,1% за юни) и Португалия (от 8,8% до 6,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 39 rate down comment 4
das
преди 5 години
Каква ниска безработица, какъв стабилитет ви гони?По нормалния свят като работиш живееш нормално. В БГ-то може хем да работиш, хем да мизерстваш под социалния минимум. В смисъл, нека да не поставяме заетостта като самоцел, защото подобно положение с времето кара хората просто да не искат да работят, ако и така и така ще мизерстват, защо да работят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Абсолютно всеки доклад за безработицата трябва да е придружен с "Labour force participation rate" или каква част от цялото население е считано за активна работна сила в момента. Това изискване е абсолютно задължително във всички развити държави, но у нас както винаги най-съществената част от доклада я няма. А това число трябва е поне 65%, за се считат данните за безработицата за реалистични. А у нас то е под 50% според световната банка.. А това е едно 20% "скрита" безработица, която не е отчетена от статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 25
s3
преди 5 години
Все по-малко безработни има у нас в резултат от стабилитета и развитието на икономиката ни. Това е официалната истина и не трябва да се съмняваме в това. Работа има, макар и ниско платена в сравнение с другите страни от ЕС, макар и с най-малките за ЕС платен отпуск и други придобивки. Важно е че у нас вече няма висока безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
pif79
преди 5 години
Безработицата се измерва в проценти, т.е. е относителна величина. А че заетостта/ заетите са по-малко от 2008 е безспорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Безработицата у нас не е на рекордно ниски нива. Например през 2000г броят на заетите беше с около 700 хил. повече отколкото е днес. Ако броим имигрантите българи в Испания, Италия, Германия и Великобритания безработицата ще между 25-30% и това ако е рекордно ниско?? Спадът на работната сила със 60-70 хил. годишно доказва, че икономиката е изключително слаба и създава смешен брой нови работни места 2 пъти по-малко от броя на пенсионираните и властта ползва тази чиста илюзия за ниска безработица за манипулира електората колко успешно е управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още