IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуценти настояват за икономически стимули за българското кино

Местното кинопроизводство е изправено пред заплахата да загине, ако не бъде приет закон, който да стимулира чуждестранните кинотворци да снимат в България

17:36 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономически стимул за чуждестранни продуценти да снимат у нас ще донесе и повече пари за българското кино. Това прогнозира директорът на Националния филмов център (НФЦ) Жана Караиванова.

Според нея алтернативен източник на финансиране, извън държавната субсидия, предоставяна с конкурс чрез НФЦ, може да е възстановяването на разходи. По този начин, благодарение на икономическия стимул, в държавния бюджет ще влязат нови пари.

Според Асоциацията на телевизионните и филмови продуценти (АТФП), организатор на дискусия, бъдещето на местното кинопроизводство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България, предаде БТА.

Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон – така, както вече десетилетия се случва в цял свят.

По думите на Краси Ванков, председател на АТФП, България е в незавидна икономическа и имиджова позиция – 24 от 27 държави в ЕС са приели подобни мерки и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация.

Механизмът е въведен и в страни извън ЕС – в Сърбия, Румъния, Македония, посочи продуцентът Никола Тупарев.

В дискусията са взели участие продуцентите Евтим Милошев, Магърдич Халваджиян, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев, Ярив Лернер, изпълнителен директор на "Ню Бояна филмс".

Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства, като работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.

Заедно с финансовия инструмент "възстановяване на част от разходите" на срещата е обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български филми и сериали чрез отделяне на средства от държавния бюджет.

От АТФП са обнадеждени след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и с министъра на културата Боил Банов, на която за първи път са срещнали разбиране. Горанов е коментирал, че държавата няма да губи от това, а ще печели. Под негова егида и на Банов ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България, съобщават продуцентите на днешната среща.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още