IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са вариантите за реализация на "Северен поток" 2?

Решенията, които Германия ще вземе в идните седмици, ще определят дали проектът ще продължи

19:16 | 01.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идните три месеца са много важни за бъдещето на проекта „Северен поток“ 2, който трябва да пренася 55 млрд. куб. м газ на година от Русия до Грайфсвалд на северния бряг на Германия и оттам до европейския газов пазар, пише Ник Бътлър в статия за Financial Times.

В известна степен „Северен поток“ 2 не е по-различен от десетките други енергийни проекти в света. Обикновена тръба през Балтийско море, която свързва доставки и клиенти, проектът е жизнен технически и търговски.

Но всичко, в което е замесена Русия, е политически чувствително. Решенията, които трябва да бъдат взети в идните няколко седмици, ще определят дали проектът, който вече е на етап строеж, ще продължи или не. Те обаче може да имат много по-широки политически и търговски последици.

Три са възможните изходи.

Първо, Германия може да продължи проекта и да игнорира заплахата от американски санкции, както и трайното недоволство от проекта в голяма част от Източна Европа. Германците може също да загърбят проблема с Украйна – тя може да загуби газовите си доставки и приходи от транзита, ако газопроводът „Братство“, който преминава през страната и достига до Централна Европа, бъде затворен, както предвижда планът, когато „Северен поток“ 2 започне да функционира.

Вторият вариант е Германия да отстъпи пред САЩ, които заплашиха да наложат санкции на всяка страна, участваща в проекта. „Северен поток“ 2 ще бъде спрян (или замразен) и Европа ще трябва да внася газ от другаде, включително може би от САЩ.

Третият вариант е „Северен поток“ 2 да бъде отложен, докато отношенията между Русия и Украйна се подобрят и докато Русия спре да се намесва в избори в САЩ и други страни. Това е рационалният изход, който предотвратява конфликт със САЩ заради санкциите, като в същото време принуждава Русия да приеме икономическите последици от политическата си изолация. Ако постигне успех, ходът може да предотврати намеса на Русия на изборите за Европейски парламент догодина, проблем, който тревожи много европейски страни.

Рационалните аргументи обаче не винаги надделяват. Германия няма никакво желание да подари победа на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, защото това може да го насърчи да заема още по-твърда позиция срещу Иран по ядрените въпроси. Страната няма особено желание и да изолира Русия, която е смятана по-скоро за труден съсед, отколкото за екзистенциална заплаха.

Много европейски компании в енергийния сектор и извън него също имат сериозни интереси в Русия. Те ще приветстват изход, който предотвратява риск от ответни мерки на Русия.

Засега и с уговорката, че ситуацията е променлива, очаквам проектът да продължи да се развива с някои отстъпки, които поне запазват доставките до Украйна в близко бъдеще.

Сред участващите компании и инвеститори са Shell, която е един от потенциалните купувачи и дистрибутори на газ, след като той стигне до Германия. Те могат само да наблюдават и да чакат. Важният въпрос за тях е колко далеч са готови да стигнат САЩ в задействането на санкциите, с които заплашват.

Тръмп е дълбоко скептичен към търговията и съществуващия международен икономически ред. Освен това очевидно не е твърде привързан към съюзниците на Америка в Европа, включително Германия, и има силно желание да покаже, че заплахите му са сериозни. Той се готви да наложи нови санкции на Иран и да изпълни обещаната сделка за освобождаване на Северна Корея от ядрено оръжие, така че не може да си позволи проява на слабост.

В този случай Тръмп вероятно ще получи подкрепата на Конгреса, дори ако демократите спечелят контрол върху Камарата на представителите, освен ако те не променят настоящата си силно антируска позиция.

Ако Вашингтон наложи санкции, последиците за много базирани в Европа компании, които имат значителна дейност в САЩ, ще са доста сериозни.

Последиците от решенията, които Германия ще вземе в идните седмици, значително ще надхвърлят доставките на природен газ. Рисковете един наглед обикновен търговски проект да доведе до рухване на сложните и вече подложени на натиск отношения между Русия, Европа и САЩ са опасно високи.

*Авторът е гост преподавател и председател на King’s Policy Institute в King’s College London. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 5 години
Много си заблуден. Разходите на Газпром през тази година са по-големи от приходите. Компанията добива до 500 млр куб метра, а капитализацията и е около 55 млр долара. Руската компания Новатек добива 80 млр куб метра, а капитаизацията и е по-голяма от тази на гиганта. Наскоро и Лукойл ги размина . Само че и двете компании са частни, а Газпром е изпълнител а волята на Императора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още