IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Митата върху вноса на стомана и алуминий остават за Канада и Мексико

По думите на американския президент митата ще останат, докато двете съседни страни не започнат справедлива съвместна търговия

22:00 | 01.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Митата за внос на стомана и алуминий от Канада и Мексико остават, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

По думите му, митата ще останат, "докато Мексико и Канада не започнат справедлива съвместна търговия". На пресконференция в Белия дом, посветена на постигнатото снощи търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA) той отбеляза, че новото споразумение е изгодно и за трите страни. 

Тръмп увери, че има и други опции на разположение, ако Конгресът на САЩ отхвърли новото споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада.

Той подчерта, че възможността да се търгува със САЩ е привилегия и страни като Китай и страните от Европа не трябва да приемат такава възможност като даденост.

Доналд Тръмп приветства постигнатото вчера в последния момент търговско споразумение с Канада и Мексико като "най-важното" в историята на САЩ.

Новото споразумение ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), подписано преди близо 25 години. То трябва да получи одобрението на парламентите на трите страни, за да влезе в сила.

По думите на Тръмп, цитиран от Ройтерс, търговското споразумение с Канада и Мексико ще подкрепи създаването на хиляди работни места в САЩ. Двата търговски партньора на Вашингтон са се съгласили по трудовите въпроси, интелектуалната собственост и природозащитните клаузи, допълни той според бележки, разпространени в Белия дом.

Според Доналд Тръмп митническият натиск е оказал влияние, без митата нямало да се постигне споразумение с Канада и Мексико.

По думите му, Индия и Япония са изразили готовност да започнат да обсъждат незабавно нови условия за двустранната търговия.

Според него е прекалено рано Вашингтон да преговаря с Пекин по търговско споразумение.

Тръмп иска споразумението с Мексико и Канада да бъде подписано в края на ноември с досегашния мексикански президент Енрике Пеня Нието, който напуска поста на 1 декември, и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

"Джъстин Трюдо е свестен човек", отбеляза Тръмп.

Трюдо и Тръмп са обсъдили днес по телефона новото търговско споразумение между двете страни, съобщи канцеларията на канадското правителство.

 Двамата ръководители са изразили увереност, че новото споразумение ще сближи страните от Северна Америка, ще създаде нови работни места и ще гарантира стабилност и благосъстояние в целия регион.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 9
meto76
преди 5 години
Всички се натискат да изнасят на необятния американски пазар от Канада и Мексико до Европа и Китай, и всички ще клекнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още