IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Йорданов: Македонците бойкотираха своето бъдеще

Гласоподавателите избраха изолацията, заяви бившият посланик

10:00 | 02.10.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На референдума македонците избраха самоизолацията и бойкотираха своето бъдеще и това на децата си. Пропуснатият шанс за членство в Европейския съюз (ЕС) доказва, че македонците не са древен народ. Един древен народ с исторически опит би се вслушал в съветите на държави с исторически опит.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Йорданов, бивш посланик в Македония и Полша. В неделя референдумът за промяна на името на Македония не успя да постигне избирателна активност от 50%, необходима, за да бъде гласуването валидно.

"Идеята за референдум първоначално беше на опозицията, която пък сега бойкотира вота. Министър-председателят Зоран Заев избра възможно най-демократичния път, като предложи да се чуе общественото мнение на референдум, за което най-вече настояваше опозицията", коментира Йорданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

„Реално се получи парадокс. Желаещите референдум призоваха за неговото бойкотиране. Това е подло и предателско поведение спрямо интересите на страната“, отбеляза той.

По думите му потъването в античната история се оказа „пропадане в бездна“ за Македония. Страната остава в безизходно състояние и сива политическа дупка, смята той.

"Тезата за античността на днешните македонци е народопсихологически, научен и расов абсурд, защото ако тя е вярна, то излиза, че и българите са антични герои. Скопие не е бил най-важният град за Александър Македонски, а Пловдив, който е носил името на бащата на Александър Македонски Филипополис".

Бившият посланик коментира, че промяната, свързана с името на страната, не е голяма, тъй като се добавя само едно определение преди Македония.

"Преспанският договор няма да бъде приет в македонския парламент. Поради това Македония ще попадне в безизходност, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори с неясен край и сложни години за страната в икономически план".

Брюксел ще се съсредоточи върху европейската интеграция на Черна гора и Албания, докато Сърбия, Македония, Косово и Босна и Херцеговина ще останат в изчакване, прогнозира дипломатът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
ти верно не си разбираш сам мислите ... кво остава за нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Точно така!И "другия" начин Македония да влезе в НАТО (ако има преначертаване на граници, срещу което "запада" няма нищо против) е да си ги припознаем за българи, което ми се вижда далеч по приемливо от това да си сменят името.Т.е. те пак ще си сменят името (на България :-) ), ще са с по-голяма територия, а България става "почти" на три морета.. пак.Иначе .. сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
lozkhris
преди 5 години
Mнението на тая провалена торба не вълнува отдавна никого. Името "Македония", да сме честни исторически, принадлежи само и единствено на Гърция и гърците са си прави. В исторически план с това име са се наричали съвсем различни и изобщо не припокриващите се територии. Да, Филип и Александър Македонски са се родили горе-долу на тероторията на днешната ФИРОМ-щина. Древната Пела обаче нема нищо общо със Скопие. Тогавашната държава е гръцка, макара да е ясно, че древногръцките полисни образувания като политии не са политически субект от съвременна гледна точка. От друга страна, съвременната БЮРМ е част от българския национален хабитат и всякакви неолиберални, комунистически и посткомунистически измишльотини за смостоятелна идентичност, език и нация са си само и единствено това - измишльотини. В тая връзка "Македония" няма и не може да има като име, освен в гръцки контекст. Територията на БЮРМ си е българска, Може да звучи остаряло, чудощино / от гледна точка на западния неолиберализъм / , ама да го д..ат бедните. Референдумът беше провал защото гласуваха 34% от имащите право на глас. ТОЛКОВА !!!От там нататък се връщаме в изходна фаза. Членството на Македония в НАТО и ЕС е просто част от плана за изолация на Сърбия в региона и в частност блокаж на руското влияние по геополитическа линия. Черна гора вече е почти напълно спечелена, Албания и България са васални и абсолютно независими защото нищо не зависи от тях, Гърция е смляна икономически, а на всичко отгоре се ръководи от атеистичен неолибераст от еврейски произход...С Македония сръбското влияние ще бъде сведено практически до нула, а Сърбия ще може да се притиска от всички страни. Това е цялата работа. На никой не му дреме за населението на БЮРМ, нито за вардарските чукари, нито за "бъдещето " им - 2 милиона некви си там не вълнуват никого. Западната риторика го доказваВсичко си е политика, геополитика, пари и влияние.За туй се бориТе тва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
Ето ти като за ***:Македонците на този референдум против гръцката договорка, а не против ЕС и НАТО.Евреите най-*** първо ги набутаха в тая договорка, а сега излагацията се опитват да си я изтълкуват както на тях им е удобно. Опитаха се да поставят макетата пред свършен факт, но не успяха.Ако искаха да питат макетата дали искат в ЕС и НАТО щяха да го направят с друг въпрос, не с този..А македония ще има бъдеще точно толкова, колкото и другите страни от региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 5 години
кво не разбра, човека си е *** и *** ... не търси логика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Дано поне ти си разбираш мислите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
Кое не разбираш? Ако маките искат да влязат в ЕСНАТО е логично да си го гласуват ясно и после да се търсят варианти. Евреите ги подкукуросаха, че не могат да влязат в съюза с това име, т.е. че ако ще влизат в ЕСНАТО трябва да е с друго име, но задължително трябва да влязат в ЕСНАТО, затова им подадоха така йезуитски въпроса и не им оставиха друг избор освен да бойкотират допитването.Ципрасчо не може да спре македония да влезе в еснато ако поиска, но виж евреите успяха да принудят балканците да се разберат... ама друг път хихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Последно, мaките трябва или не трябва да влизат в ЕС и НАТО? Или може само в случай, че си запазят исторически некоректното име? Или има още други условия? Прощавай, ама вече недоумявам какво се опитваш да докажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
dakl
преди 5 години
От гледната точка на АЙ вероятно ДА, но това е позицията на политически маргинал, чиято единствена цел е не бъдещето на страната ни и на региона в който живеем, а обслужването на интересите на силните на деня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
И? Отговарят масово с Да, и НАТО и ЕС им казва не, заради Гърция? И като се събудиш кво станало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още