IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаните от "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" анекси - продължение на вече съществуваща практика

Договорът не е дългосрочен и урежда отношенията до започването на един нов етап, който ще е свързан с промяна на схемата на маршрутите, твърди Георги Минчев

10:38 | 02.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Подписаните от "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" анекси към договора за внос на природен газ са продължение на съществуваща вече практика и схема за договаряне на цените и на изменението им във връзка с международната конюнктура. При продължително нарастване на цените на горивата ще има и нарастване на цените на газа, но това се отразява със закъснение и ще ни спаси от резки скокове на цената на газа в зимния период". Това мнение изказа Георги Минчев от Българо-руската търговско-промишлена палата в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Между „Булгаргаз“ и руската енергийна компания „Газпром“ са били подписани допълнителни анекси към договора за продажба и доставка на природен газ, които позволяват всяка от двете страни да поиска преразглеждане на цената при условие, че е налице „значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на страните“ и ако тази цена не отразява промяната на цените на границата с три европейски държави (Германия, Франция и Италия) или в газоразпределителните центрове в Европа, съобщи късно в понеделник „Булгаргаз“. 

Срещата между двете компании се е провела на 28.09.2918 г. в Санкт Петербург, като българското газово дружество е поставило за осъждане и други въпроси, с което се е поставило началото на процес на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. 

Минчев добави, че договорът не е дългосрочен и урежда отношенията на двете страни до започването на един нов етап, който ще е свързан с промяна на схемата на маршрутите на доставки и до известна степен с диверсификация на доставчиците в бъдеще за нашия регион.

Предложението на „Газпром Експорт“ за изменения и допълнения в Договора съответстват на поетите ангажименти от руската компания пред Европейската комисия (ЕК) и позволяват преразглеждане и промяна в договореностите от страна на „Булгаргас“. Тази новина идва след проведеното антимонополно дело от страна на Брюксел заради завишените цени на природен газ, по които „Газпром“ продава гориво на осем държави от ЕС, в това число и България. За да избегне сериозни глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да преразгледа цените с потърпевшите държави.

В студиото на "Бизнес старт" Георги Минчев коментира и темата за санкциите срещу Русия и доставките на газ.

"Факт е, че гласовете "против" продължаването на санкциите срещу Русия нарастват и в момента силите са приблизително изравнени. В страните, които поддържат официално продължаването на санкциите, цари дълбоко вътрешно противоречие. И не е изключено при някакви частични или общи избори да надделее противната гледна точка. Но тези санкции вредят на ЕС, на Русия и обслужват едни конюнктурни интереси на американската икономика преди всичко. От тази гледна точка трябва да подхождаме по-егоистично", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Нещо ни гъбарите.Булгаргаз не е компанията, която внаса газ в България от руската Газпром Експорт!!!У НАС ГАЗТА СЕ ВНАСЯ ОТ фирмата Овергаз на Сашето Дончев в която 50% са на ГАЗПРОМ , а останалите на българската компания Овъргаз представлявана от Сашето. Нашите нещастници от БУЛГАРГАЗ са договаряли с доставчика на газ за България ОВЪРГАЗ , а не с Газпром Експорт!!Защо ОВЪРГАЗ държи високи цените на газта у нас и докога това раково образование ще унищожава държавата с натрупаните печалби от посредничество?!!ОТГОВОРА СЕ КРИЕ В ТОВА кой е истинския собственик на OVERGAS INC. и не е ли същият този който притежава и мажоритарния пакет от Лукойл Нефтохим-Бургас АД ???Ако това е така то тогава ING Group на фамилията Rothschild държи не само цените на горивата , но и всички останали произтичащи от тях процеси!!Това е ново непозната робство пред което турското с неговия ДЕСЯТЪК изглежда като примамлива мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
Водени ли са въобще някакви преговори? Къде е доказателството? Ето туканка:http://***.gazprom.ru/press/news/са всички новини около Газпром, вкл. вътрешнофирмени тържества и делови срещи с чалмaлийксите шефчета на автономни републики, дето никой не ги е и чувал !!! Но нито ред, нито думичка за среща с представители на външнотърговски партньор от европейска държава - България все е по-важен клиент на - от Карачаево-Черкезия !!!Наречете го мнителство - но не вярвам на НИТО ЕДНА ДУМА - произнесена от герберастите и техните лакеи !!! Да напомням ликак мpъсният стaрец от КЕВР лъжеше и още лъже, че газчицата е поскъпнала... а тя не е мръднала !!! За тия лъжата и кражбата е начин на съществуване !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още