IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция тества кредиторите и пазарите с планирането на бюджета за 2019 г.

Страната има два варианта за бюджет 2019 г., като единият не включва намаляване на пенсиите

13:47 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция може да започне да води нова битка с кредиторите и финансовите пазари, пише в свой анализ CNBC.

Правителството направи обществено достояние два сценария за бюджета за следващата година.

Единият включва планирано намаляване на пенсиите в съответствие с очакванията на кредиторите. Според другия разчет обаче липсва свиване на разходите за пенсии, което е сигнал, че гръцкото правителство не желае да предприеме реформите, договорени преди това с кредиторите.

Намаляването на пенсиите трябва да започне от януари и е една от най-трудните реформи, подложени на договаряне. Потенциални промени биха довели до противопоставяне с европейските институции и Международния валутен фонд (МВФ).

Именно МВФ заяви миналия месец, че намаляването  на пенсиите през 2019 г. е част от реформите, които гръцкото правителство се е съгласило да направи и страната трябва да покаже на инвеститорите един добър бюджет.
Всъщност бюджетът за 2019 г. е първият от почти десетилетие, по време на който Гърция не е обект на спасителна програма. Въпреки това Атина заяви, че ще се съгласи с кредиторите си и дори отиде по-далеч като каза, че ще работи за бюджетен излишък. 

Гърция приключи третата си оздравителна програма през август и обеща да се придържа към строги фискални цели през следващите години в замяна на известно облекчаване на дълга.

Според тези споразумения Гърция трябва да постига първичен бюджетен излишък от 3,5% всяка година до 2022 г. Атина обаче заяви в понеделник, че ще достигне първичен бюджетен излишък, като се изключи обслужването на дълга, в размер на 4,14% от БВП през 2019 г.

"Бюджетният излишък е по-добър от очакваното през последните години, достигайки 4,2% през 2017 г. спрямо изискваните 1,75% от кредиторите", обясни Карстен Хесе, икономист в Berenberg.

Това позволи на управляващата партия „Сириза“ да направи еднократни плащания от около 1,4 млрд. евро на пенсионери и други граждани, засегнати от строгите мерки през миналата година.

Очакванията са бюджетният излишък на Гърция да бъде над 3,5% и през 2018 г. Но правителството може да бъде сигурно в това едва по-късно през годината или в началото на 2019 г., когато излязат окончателните данни. Това означава, че промени по договорените реформи, промяна в съкращаването на разходите за пенсии или други подобни решения могат да изчакат за по-нататък.

"Гръцкото правителство е под огромен натиск да позволи известно фискално облекчение, тъй като предстоят избори през 2019 г.", коментира Рикардо Гарсия, главен икономист в UBS.

Промяна по отношение на договорените реформи обаче може да наруши спокойствието на финансовите пазари във време, когато Гърция все още е уязвима на шокове, които са извън нейния контрол. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още