IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната активност във Великобритания спадна до 6-месечно дъно

Доверието на бизнеса пък е най-слабо от февруари 2013 г. на фона на политическата несигурност и опасенията на инвеститорите относно Brexit

13:10 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителната активност във Великобритания се е забавила през септември, съобщава tradingeconomics.com, цитирайки данни от проучването на агенция IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на строителството се е понижил от 52,9 пункта през август до 52,1 пункта през септември, което е под консенсусната прогноза на пазара за 52,5 пункта. Четенето на данните показва най-слабото разширяване на строителния сектор от шест месеца насам. 

Инженерното строителство е най-слабо развиващият се подсектор, като отслабването на активността при него е с малко по-бърз темп през септември. В същото време строителството на жилища и на обекти с търговско предназначение продължава със солиден темп, въпреки че растежът също е по-слаб в сравнение с август.

От друга страна, обемите на новия бизнес се повишават най-много от декември 2016 г. насам, като фирмите обясняват тенденцията с устойчивото покачване на търсенето и повечето покани за участия в търгове.

Създаването на работни места в сектора на строителството се представя най-добре от декември 2015 г. Доверието на бизнеса обаче е най-слабо от февруари 2013 г. на фона на политическата несигурност и опасенията на инвеститорите относно Brexit.

PMI индес за строителния сектор във Великобритания

Междувременно в понеделник стана ясно, че производствената активност във Великобритания неочаквано се е разширила през септември, като индексът на мениджърите по поръчките расте до 53,8 пункта спрямо отчетените 53 пункта месец по-рано. Консенсусната прогноза на пазара пък беше за понижение до 52,5 пункта.

Подобряването на показателя в Обединеното кралство се дължи на разширяването както на производството, така и на новите поръчки. Бизнес доверието също расте през септември заедно с по-големия брой създадени нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още