IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процедурата по приемането на България в ERM II не е блокирана

Все още тече съгласувателна процедура, която да позволи на ЕЦБ да осъществява надзор върху българските банки

16:31 | 02.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Процедурата по приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II се спазва стриктно и не е блокирана. Това се разбира от писмо до медиите, изпратено от Министерство на финансите (МФ). Повод за реакция от страна на ведомството са спорове в публичното пространство, че реално процедурата дори не е започнала.

От писмото на МФ става ясно, че все още тече съгласувателна процедура относно тясното сътрудничество с националните компетентни институции на участващите държави членки, чиято валута не е евро (ECB/2014/5). Съгласно Решение ECB/2014/5 заявлението на страната ни трябва да съдържа в приложение проект на законодателни текстове, уреждащи ролята на ЕЦБ в националната рамка по надзор на банковите финансови институции, считано от датата на стартиране на тясното сътрудничество.

На 18 юли тази година страната ни изпрати писмото за намерение за участие в ERM II, но към момента все още тече процедура по съгласуване на текстове между МФ, БНБ и ЕЦБ, касаещи тясното сътрудничество и правомощията на европейските регулатори над българския банков и небанков сектор. По-конкретно става дума за промените в Закона за кредитните институции, Закона за БНБ и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Източник от Централната банка, пожелал анонимност, поясни пред Investor.bg, че преди текстовете да бъдат внесени в Народното събрание, трябва да получат одобрение от страна на ЕЦБ. Не става дума за изтеглени законопроеклти, а само за съгласувателна процедура, защото не е редно парламентът да приема текстове, с които ЕЦБ не е съгласна.

Формалната процедура за такъв вид сътрудничество се прилага за първи път от  създаването на ЕНМ и е подробно дефинирана в Решението на ЕЦБ от 31.01.2014 г. относно тясното сътрудничество с националните компетентни институции на участващите държави членки, чиято валута не е евро (ECB/2014/5). Съгласно Решение ECB/2014/5 заявлението съдържа в приложение проект на законодателни текстове, уреждащи ролята на ЕЦБ в националната рамка по надзор на банковите финансови институции, считано от датата на стартиране на тясното сътрудничество“, казват още от Министерство на финансите. След това предстои съгласуваните текстове да бъдат внесени за формално становище от ЕЦБ.

„В заключение заявяваме, че компетентните български институции следват стриктно и координирано приетия от правителството План за действие, включващ мерки за присъединяване към ERM II и Банковия съюз“, категорични са от МФ. 

Къде всъщност е проблемът?

Още през август икономистът Георги Ганев коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че има сериозни пропуски в подготовката на България за влизане в ERM II и еврозоната. „На много места в закона за БНБ трябва да се добави като имащи правомощия наравно с БНБ и ЕЦБ, а в някои случаи и Съвета на Европейския съюз, което досега не е предложено в законопроекта на правителството, а трябва да се направи“, посочи Ганев.

По думите му втората област, която не е засегната по никакъв начин и ще продължи да присъства в европейските доклади, тъй като не отговаря правно на изискванията за членство, е забелязаният от юристите на ЕЦБ конфликт на интереси в Закона за противодействие на корупцията.

„В закона е въведено основание за изключване от всякаква длъжност, включително и управители на БНБ. ЕЦБ разчита това като противоречащо на изискванията за независимост на членовете на управителния съвет на национална банка“, посочи икономистът. 

Има обаче и още нещо. Според Плана за присъединяване от септември трябваше да започне преглед на качеството на активите (стрес тестове) на банковия и небанковия сектор. Това обаче няма как да се случи, без ЕЦБ да има съответните законово установени правомощия. БНБ извърши последния преглед, който приключи през 2016 г. Сега обаче нашата централна банка ще има функцията на посредник между ЕЦБ и българските банки, а това не е парафирано от парламента и не е обнародвано в Държавен вестник. Докато в Закона за кредитните институции не бъде поместен допълнителен текст, който изрично да дава правомощия на ЕЦБ да извършва подобни прегледи на активите на българския банков сектор, няма как реално стрес тестовете да бъдат започнати, или поне не съвсем легално.

Има и друго противоречие, което експертите от МФ, БНБ и ЕЦБ ще трябва да изяснят, а то е, че докато България не стане част от банковия съюз, Европейският  банков надзор няма правомощия върху нашите кредитни институции.

Навярно, ако всички тези предстоящи промени бяха изолирани от бурното и често безсмислено политическо говорене, щяха да бъдат извършени далеч по-спокойно и качествено. Но дългият процес по привеждане на Плана тепърва ще засяга „болни“ места и несъмнено ще бъде под постоянен обстрел от страна на опозицията, което пък натоварва изключително и без това сложната ситуация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Представям резултати от изследване.И Вие направете изследване и ще получите представяните от мен резултати.Аз представям истината. Вие с какво я сравнявате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Случващото се показва , че не ЕЦБ не допуска България до себе си, а БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО С МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ НА ОПОЗИЦИЯТА , не желаят прокарване на текстове в закона за БНБ с които се ЛЕГИТИМИРА ЕЦБ като орган управляващ *** в която се е превърнала нашата банкова система. Как без да се ЛЕГИТИМИРА КАТО КОНТРОЛЕН ОРГАН ЕЦБ ще влезе в балансите на банки с подозрително декапитализирани активи. Позовавайки се на липсата на законово основание , Акционерите на тези банкови пирамиди няма дадопуснат контролните органи на ЕЦБ до подобна ревизия. ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ НА БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТЕЖАТ НА ОБЩЕСТВОТО и хранят тези от паралелната държава на външнотърговските ни фирми. Мисля, че с тези ракови образования няма кой друг да се справи освен ЕЦБ.Този път нашите тарикати само влезнаха в капана който сами заложиха. Ако не влезем в ERM II ни чака превръщането на България в една територия през която е минала чумата на едни БЕЗДАРНИ И КРАДЛИВИ СЪЩЕСТВА , унищожили народа си като КАМБОДЖАНСКИТЕ ХМЕРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
крас
преди 5 години
ЯВНОТО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ МЕЖДУ "приетият от правителството План за действие" и ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕЦБ са спирачката която блокира участието ни в ERM II !!!Опита на ЕЦБ да бъде вписана и легитимирана в ЗАКОНА ЗА БНБ среща УПОРИТАТА съпротивата и искането на кабинета, "че докато България не стане част от банковия съюз, Европейският банков надзор няма правомощия върху нашите кредитни институции."НА ПРЕДЕН ПЛАН ИЗЛИЗА НЕЖЕЛАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ и опозиция НИКОЙ ДА НЕ ВЛИЗА В НАШАТА *** И ДА НЕ РОВИ В АВГИЕВИТЕ НИ ОБОРИ.Без съмнение ДИСЦИПЛИНИРАЩАТА РОЛЯ на ЕЦБ е НЕЖЕЛАНА. НЕЖЕЛАНО Е И ПРОМЯНАТА НА ТЕКСТОВЕТЕ В ЗАКОНА НА БНБ ВКЛЮЧВАЩИ НАМЕСАТА НА ЕЦБ В БАНКОВАТА СИСТЕМА!!!!ВИЖТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯТ ПРОЕКТ ЗА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА НА БНБ!Там и дума не се споменава за ЕЦБ и ЕВРОПЕЙСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПОДОБНО двулично ПОВЕДЕНИЕ ЩЕ НИ ОТВЕДЕ до една писта водеща към скок в безната на хиперинфлацията. КОЛКОТО ПО РАНО СЕ СЪГЛАСИМ С ПРОМЯНА В ЗАКОНА НА БНБ И КОЛКОТО ПО РАНО ДОПУСНЕМ ЕЦБ ДА ИЗВЪРШИ ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ В БАНКОВАТА СИСТЕМА РЕФОРМИ ТОЛКОВА ПО БЪРЗО ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ОНАЗИ паралелна държава на мафията , която като раково заболяване изсмуква жизнените сили на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
serafima
преди 5 години
Нашите управляващи драскат за Шенген от самото им идване на власт - 2009 г., но не им се получава - защо ли? Сега напират за еврозоната - първо, не сме готови, второ, това е да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г. С подаването на документи за чакалнята в Еврозоната и Банковия съюз, разБойнико Борисовски бе вкаран в капан, наречен сполучливо съблекалнята на ЕК и ЕЦБ, където го чака "бой, *** и сръбска музика" по всички теми за реформи на *** на трите прасета. Тая динена *** му бе подложена от сиамския му близнак, премиера в сянка Дебелак Пеевски, който си направи незабравим подарък за рождения си ден на 27 юли - умен ход на задкулисието Д(п)С към власт. На никого не прави впечатление, че ДП не е ходил и един ден на работа, но заплатата му тече, макар че той едва ли е до нея. Работи момчето яко!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Sandy
преди 5 години
На практика България няма да бъде допусната в ERM II, защото ония ми знаят кви "хора" тук управляват, което сериозно би компрометирало ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
GiRo
преди 5 години
Как ти ги ражда главата, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 24
Иван Митев
преди 5 години
Подготовката на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е с пренебрегване на истината, че няма защита срещу Европейска централна банка.Неправилността да няма защита срещу Европейска централна банка е същественият причинител за сегашните щети в Европейския съюз.Прилаганият подход за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови щети. При запазването на сегашната неправилност, колкото по-добре работи Министерството на финансите да изпълни приетия план, толкова Република България е с по-големи щети.Еврозоната може да бъде спасена само със защита срещу Европейска централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още