IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките и технологичният сектор дърпат щатските индекси надолу*

Само Dow Jones отбелязва минимален ръст в началото на сесията отвъд Океана

18:08 | 02.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започват сесията във вторник предимно с понижения заради спадовете в технологичния и банковия сектор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва скромен ръст от 0,02% до 26 657,76 пункта. В същото време широкият измерител S&P 500 отписва 0,10% от стойността си до ниво от 2921,78 пункта. Технологичният Nasdaq Composite също се озовава на червена територия със спад от 0,21% и достига равнище от 8020,65 пункта. Щатски Щатски

Книжата на Amazon поевтиняват с 0,4%, след като компанията обяви, че ще повиши минималната си заплата до 15 долара на час за всичките си американски служители. Цената на акциите на Facebook също се понижава с 0,3%.
Книжата на Goldman Sacks и Morgan Stanley поевтиняват с 0,1%, а тези на Citigroup и Bank of America записват спад от съответно 0,6% и 0,7%.

Спадът на американските индекси във вторник идва след ралито по време на сесията в понеделник. Dow приключи търговията с ръст от близо 200 пункта, а S&P 500 също се повиши след новината, че Канада се е присъединила към САЩ и Мексико в нова търговска сделка.

Споразумението между САЩ, Мексико и Канада, което трябва да бъде подписано в края на ноември, предвижда и трите страни да направят компромис по някои аспекти на търговията. Американските производители на млечни изделия ще получат по-голям достъп до пазара, а Канада на практика се съгласи да постави таван на износа на автомобили към САЩ.

„Реакцията на пазара показва, че инвеститорите не са толкова разтревожени от търговската война. Това е като въздишка на облекчение“, казва Дженифър Елисън от компанията BOS.

Сега инвеститорите ще насочат поглед към Китай в очакване да разберат дали Пекин и Вашингтон могат да постигнат договореност по някои аспекти от търговията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява до съответно 3,058% и 3,207% в очакване на изявленията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и на заместник-председателя на централната банка Рандъл Куорлс за инфлацията, заетостта и икономическия растеж.

На валутните пазари еврото достигна шестседмично дъно спрямо долара, след като високопоставен представител от управляващата партия в Италия заяви, че повечето проблеми на страната ще бъдат разрешени, ако се откаже от еврото като национална валута. Единната валута губи 0,35% от стойността си спрямо долара до ниво от 1,1537 долара. Еврото поевтинява с 0,5% спрямо йената и швейцарския франк до съответно 131,22 йени и 1,1340 франка.

Доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, расте с 0,27% до 95,55 пункта. Спрямо йената доларът обаче поевтинява с 0,19% до 113,69 йени за долар.

На пазара на суровини цените на петрола се стабилизират, но остават близо до най-високото си ниво от ноември 2014 г., тъй като пазарите очакват ограничаване на доставките след влизането в сила на американските санкции срещу Иран идния месец.

Международният бенчмарк Брент добавя 1 цент към стойността си до 84,99 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI поскъпва с десет цента до 75,40 долара за барел.

Американските фючърси върху златото се повишават с 0,2% до 1194,10 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,11 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Федералният резерв (Фед) подсигурява възникване на щети. Сега няма защита срещу щетите от ФЕД. Банките и технологичния сектор са със съдби на жертви.Спасението от катастрофална криза е възможно само със защита срещу щетите от Фед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Колабса на долара се отлага от много години, но това не може да бъде вечно, това време иде, то дори дойде, но още не е обявено официално, все още се държи над водата благодарение на сламката, за която се е хванал. Прогнозите ми на лоши дни за долара в края на годината и още по - лошо през следващата може и да се сбъднат. Очаквам го, но все пак не съм Господ, че да ми вярвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още