IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата несигурност в Италия оцвети европейските пазари в червено

Банковият сектор бе сред най-зле представящите се със спад от 1%

19:07 | 02.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха борсовата сесия във вторник на червена територия заради политическата несигурност в Италия и продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с понижение от 0,54%, като по-голяма част от секторите му бяха на отрицателна територия. Ръст отчете този на суровините благодарение на цената на някои метали.

Британският измерител FTSE 100 отчете понижение от 0,18% до 7482,51 пункта. Малко по-големи спадове имаше във Франция и Германия, където показателите CAC 40 и  DAX отбелязаха понижениея от съответно 0,65% и 0,47%.

Банковият сектор бе сред най-зле представящите се със спад от 1%, след като депутатът от управляващата коалиция Клаудио Борджи  заяви, че Италия ще се радва на по-благоприятни икономически условия, ако е извън блока на единната валута.

Италианският бенчмарк FTSE MIB потъна по-значително по-рано по време на сесията, но впоследствие успя да компенсира част от загубите и завърши с понижение от 0,23%

Коментарите на Борджи бяха бързо опровергани от вицепремиер Луиджи ди Майо, който заяви, че италианското коалиционно правителство не иска страната да излиза нито от Европейския съюз, нито от еврозоната. Италианският премиер Джузепе Конте също отхвърли коментарите като заяви, че еврото не може да бъде отхвърлено.

При индивидуалните акции британската Royal Mail отчете поевтиняване на книжата си с над 8%, след като публикува предупреждение за печалбата си в понеделник.

В същото време акциите на Wienerberger поскъпнаха с над 6% след положителна прогноза за печалбата си, като очакванията са за ускоряване на темпа на растеж и ръст на средносрочните си цели.

Инвеститорите продължават да наблюдават отблизо случващото се на сцената на световната търговия, след като САЩ и Канада успяха да сключат в неделя споразумение за подновяване на договора си за свободна търговия с участието на Мексико NAFTA.

Центърът на вниманието обаче бързо се върна към Китай, след като двете рейтингови агенции Fitch и Moody's предупредиха за последиците от продължаващата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
natty
преди 5 години
Купи си италиански съкровищни облигации, мисля, че са по-малко рискови... и са на доста добра цена за спекулиране... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още