IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е помогнал на родителите си да укрият данъци?

Чрез укриване на доходи е получил около 413 млн. долара от тях, пише New York Times

08:01 | 03.10.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп вероятно е помогнал да родителите си да укрият данъци. Както пише New York Times, позовавайки се на „голям“ обем поверителни данъчни декларации и финансови документи, държавният глава е получил от баща си Фред Тръмп еквивалента на днешни 413 млн. долара.

Голяма част от сумата Тръмп е получил, като помагал на родителите си да избегнат плащане на дължими данъци чрез създаване на параванна корпорация с четиримата си братя и сестри, за да прикрие милиони долари, получени от бизнеса с недвижими имоти на баща им Фред.

Но и това не е всичко. NYT твърди, че Доналд Тръмп също така е помогнал на баща си да се възползва неправомерно от милиони долари данъчни отчисления и да занижи изкуствено оценката на недвижимата си собственост, за да се намали сумата на дължимите данъци при прехвърлянето на парични суми на децата си.

Смята се, че децата на Фред Тръмп са получили общо "сума, съществено надхвърляща един милиард долара" от родителите си през годините. При данък "наследство и дарение" от 55 процента те е трябвало да платят 550 милиона долара, но са дали само 52,2 милиона, пише вестникът.

Разследването на NYT за финансите на семейство Тръмп е безпрецедентно по обхват и прецизност, предлагайки първия изчерпателен поглед върху наследеното състояние и данъчните укрития, които гарантират, че Доналд Дж. Тръмп се радва на осигурен във финансов аспект живот. Разследването ясно показва, че във всяка епоха от живота на Тръмп финансите му са били дълбоко преплетени и зависими от богатството на баща му, пише вестникът.

До 3-годишна възраст Тръмп е спечелил еквивалента на днешни 200 000 долара годишно от империята на баща си. Той е бил милионер на 8-годишна възраст. Когато е станал на 17 години, баща му му е дал част от собствеността върху жилищна сграда с 52 апартамента. Скоро след като Тръмп завършва колеж, получава еквивалент от 1 милион долара годишно от баща си. Парите се увеличиха с годините до повече от 5 млн. долара годишно в периода, в който е на между 40 и 50 години.

Империята на Фред Тръмп не се състои просто от десетки жилищни сгради. Тя също така е планина от пари 0 десетки милиони долари от печалбите, които се натрупват в бизнеса му, показват документите. За период от шест години, от 1988 г. до 1993 г., Фред Тръмп отчита доходи за общо 109,7 млн. долара, които сега биха възлизали на 210,7 млн. долара. Не е необичайно десетки милиони държавни ценни книжа и депозитни разписки да преминават през личните му банкови сметки всеки месец.

Най-високата сума наведнъж, разбира се, сегашният президент получава след смъртта на баща си – на 4 май  2004 г. Наследството му е от 177,3 млн. долара, които се равняват на 236,2 млн. долара днешни пари.

Адвокатът на Тръмп Чарлс Хардър определи като "стопроцентова измислица" твърденията на New York Times за данъчна измама и укриване на доходи. Той увери, че самият Тръмп "на практика не се е занимавал с тези неща", а за тези дела се грижили други членове на семейство Тръмп с помощта на професионални лица.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че статията на New York Times е подвеждаща и че "преди много десетилетия данъчната служба е проверила и одобрила тези транзакции".

Говорител на Отдела по данъчно облагане и финанси на щата Ню Йорк заяви, че отделът проучва твърденията на New York Times.

Според цитирани от вестника данъчни експерти е слабо вероятно Тръмп да бъде обект на наказателно преследване, тъй като описаните деяния са с изтекла давност. Въпреки това обаче медията твърди, че все още е възможно да бъдат наложени глоби за данъчна измама.

Вестникът се позовава в разследването си на над 100 000 страници поверителни документи като банкови извлечения, финансови одити, счетоводни отчети, разписки и анулирани чекове, над 200 данъчни декларации от Фред Тръмп, негови фирми и различни компании и тръстове на Тръмп, както и на интервюта с бивши служители и консултанти на Фред Тръмп. В документите не влизали обаче лични данъчни декларации на Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
Много постна критика като за начало. Очаквах поне "соpocoидите" или "либepacтите" да бъдат споменати. ----------------------------ти нали си дежурен представител от техната гилдия тука, кво да ги подметаме повече?!? Тоя ред си заминава и Тромпета ше ви разкатае, само да подчертая че е представител на група щот ти и твойте подобни живеете в свят на "диктатори" и секви други персонажи .... Глибализма, ЛГБТизма, Педерасттията, Сороспията, Фондации, Мондации, "Права на Циггани йок му вечр" .... хвани се преквалифицирай щот ше ти е доста трудно с либерастна глобалистка професия дет чака на некоя фондация кат Амерриканистан за Булггаристан .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Отдавна пиша, че сте обърнали, с любезното съдействие на персонала на този уж делови сайт, дискусията под темите в литературен кръжок... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Заради подобна джендърска пропаганда като тая горе, качествените критики към тромбона отиват в графа фейк нюз. *** жени и полужени ще ни върнат много назад като общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Благодаря за умния и любезен отговор. Вече разбирам, че ако в някои други държави ИМА осъдени висши политици, крупни бизнесмени и дори комунистически престъпници, то това показва, че ТЯХНАТА съдебна система работи много по-лошо от нашата. А щом наближат изборите, непременно ще се консултирам с Вас за кой от неосъжданите мошеници с добри адвокати ще препоръчате да гласувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Затова и целата тълпа от малограмотни мозъци като теб от години врещят срещу съдебната система, без изобщо да имат представа как тя работи и какво пише в законите, по които тя е конституирана и длъжна да работи. Едно е ти и баламурняците какво мислите и ви се ще, а друго е какво казва законът. Затова нито ББ, нито ДП са в пандиза, щото имат достатъчно кинти да си плащат на сериозни адвокати. Затова и Гинка ше си купи ЧЕЗ, или ше плащате с данъците си съдебно присъдени щети...Другият вариант е Народният съд, въпреки, че и за него е написан и гласуван закон - верно, от комунистите. И вие сте комунисти в душите си, само плямпалниците ви са тунинговани с друга лексика... Изберете си Волен Сидеров и ще си напишете прайлните закони - който не ви кефи, у Белене.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Хи хи хи, чудя се, ако използвам подобен тип аргументи в защита на някой от българските политически или бизнес "герои" (например с инициали ББ или ДП), дали ще получи от вас същата дружна и безрезервна подкрепа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Няма богаташ в Америка който да плаща 55% данък наследство. За това се създават тръстове и фондации. Ако си мислите, че хора като Бъфет, Гейтс или Зукарбърг са се загрижили за света. Просто прехвърлят собственоста на активите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Добре, че от кумова срама Бойчо е сложил една въпросителна в заглавието, с надеждата, че малко от отглежданата тук публика изобщо ще я регистрира... :lol: И това са фатки от технологията за шлайфане на обществено съзнание... :lol: Ти кажи, че сестра му на Тръмп е ***, па после нека да ходи да обяснява, че нема сестра... :lol:Дали пък милиардери от ранга на бащата на Тръмп, които знаят как да натрупат такова състояние, не са научили законите или нямат кинти да плащат на финансови и юридически консултанти как законно да спестяват данъци? Щото в САЩ това е издигнато в религия, преподава се, изучава се и е доста доходен бизнес за специализирани консултантски компании... Ама кой шти мисли чак толкова... :lol:Само дали някога, някой в Щатите ще си даде сметка и ще понесе отговорност за огромните вреди и щети, които нанесе, нанася и ще нанася на тази държава малоумната и разрушителна кампания срещу законно избрания й президент и главнокомандващ на най-могъщата военна машина в света. Дали ще спечелят американците от превръщането на президента си в гов няно ***? Щото Сорос скоро ше ритне кофата, ама те ше требва там да живеят с децата си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Преди да почнете да си чешете езиците дали Тръмп е укривал данъци се замислете дали познавате американското данъчно законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 5 години
ПРАВ СИ. Дано от ИНВЕСТОРА разбрерат, че времената са се променили и работата с ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ Е ЗА МАТИМАТИЦИТЕ , НО НЕ И ЗА УВАЖАВАЩИ СЕБЕ СИ МЕДИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още