IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tencent Music подаде документи за IPO в САЩ

Това може да е най-голямото китайско първично публично предлагане в страната за тази година

08:46 | 03.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Tencent Music Entertainment Group официално подаде документи до регулаторите за листване в САЩ, с борсов код „TME”. Това може да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в САЩ на китайска компания за тази година, предава Ройтерс.

IPO-то на музикалното звено на китайския технологичен гигант Tencent Holdings се случва в момент, в който глобалната онлайн музикална индустрия се връща към растежа. Все повече слушатели използват стрийминг през приложения за смартфони, макар че компаниите се борят още с пиратството и се опитват да привличат повече абонати, които да си плащат.

Tencent Music включва подобни на Spotify приложения за стрийминг – QQ Music, Kugou и караоке приложението WeSing. Тя търси оценка от около 25 млрд. долара според Thomson Reurers IFR.

Сумата, които компанията посочва в първоначалните документи, че планира да набере, възлиза на 1 млрд. долара. Тя се използва, за да се калкулират регистрационните такси, но финалният размер на първичното публично предлагане може да бъде различен.

Пазарният лидер Spotify Technology се листна в САЩ през април, а акциите му повишиха стойността си с близо 13 на сто в първия борсов ден.

Сред най-големите акционери на Tencent Music се нарежда компанията майка Tencent, която притежава 58,1% от нея. На второ място е Spotify с дял от 9,1%.

Китайски компании вече са набрали 5,9 млрд. долара от листвания в САЩ през тази година – рекорд за годината, сочат данни на Thomson Reurers.

В зависимост от евентуалната цена Tencent Music може да направи най-голямото първично публично предлагане за годината, надминавайки сумата от 2,4 млрд. долара, набрана от видео стрийминг доставчика iQIYI през март.

В документите, които е подала до Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, Tencent Music посочва, че е генерирала печалба от 263 млн. долара и приходи за 1,30 млрд. долара за шестте месеца, завършили на 30 юни.

Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs (Азия), JPMorgan и Morgan Stanley са ангажирани с IPO-то.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още