IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Русия да се раздели с долара?

Правителството на президента Путин работи по план да отдели най-големите си индустрии от американската валута, но дали ще успее?

15:14 | 20.10.18 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на президента Владимир Путин заяви, че работи по план да спре да използва долара в икономиката на Русия, възлизаща на 1,6 трлн. долара, и да отдели най-големите си индустрии от американската валута. Това решение следва четирите години санкции на САЩ срещу страната и очакванията за нови ограничения, коментира Financial Times.

Американският Сенат обмисля предложения, които целят да накажат Русия за намесата ѝ в изборите в САЩ и международната агресия. Със санкциите най-големите банки на Русия реално ще бъдат откъснати от долара, а Москва ще изгуби достъпа си до международните дългови пазари.

Ограниченията реално ще забранят на военната индустрия и някои от най-големите ѝ корпоративни групи в Русия да използват долара, както и ще намалят рязко способността на големите петролни и газови играчи да взимат заеми в долари.

План на Андрей Костин, ръководител на руската банка ВТБ, в който банките и компаниите ще обърнат договорите в долари в други валути, има подкрепата на финансовото министерство, централната банка, а според Костин – и на Путин.

Освен това Кремъл иска да сключи сделки с основните си търговски партньори да използват руската рубла за внос и износ.

Този стремеж бе приветстван от страни като Китай и Турция, където отношенията със САЩ са също толкова обтегнати.

„Все повече страни, не само на изток, но и в Европа, започват да мислят как да сведат до минимум зависимостта си от долара“, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „Внезапно те осъзнават, че а) това е възможно, б) трябва да се направи и в) може да се спасиш, ако го направиш по-рано“.

По-лесно обаче е да се каже, отколкото да се направи. Русия разчита силно на износа си на суровини и енергия – пазари, на които доларът е предпочитаната валута. А и е малко вероятно Кремъл да успее да убеди западните си партньори да търгуват с волатилната руска валута.

Затова може ли наистина Русия да спре да използва щатския долар?

Анализаторите са разделени за това колко тежки са били четирите години санкции срещу руската икономика, но влиянието върху валутните и облигационните пазари е значително.

След като министерството на търговията на САЩ обяви най-силните си мерки през април, рублата поевтиня с 18% спрямо долара.

US sanctions have hurt Russia's currency

Заплахата на Вашингтон за разширяване на ограниченията, включително със забрана на покупките на руски държавен дълг, доведоха до разпродаване на държавни облигации за 7,5 млрд. долара от чужденци.

Russia's dollar use is decreasing, but it remains dominant

Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Напиши адреса на споменатата от теб жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 10
Sandy
преди 5 години
Не, Русия няма да се раздели напълно с долара, защото ще е подигравка, а възпитаните хора не обичат да се подиграват. Долара си е долар, спор няма, има тежест на световна валута, но вече няма тежест на ценност. Това е нещо като красивата и сексапилна жена - има лице, тяло, но няма душа, *** е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 7
Fair
преди 5 години
Либия се опита и се провали. Ирак се провали." Провалили се значи.... Хайде на бас че пустинни бури разни в Русия или Китай няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
След като Китай и ЕС обмислят как да се оттърват от долара и правят свои разплащателни системи, работата май отива на бой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
ми кат не и дават да търгува с тях ше се разделя ко да прай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
Щом вече се поставя тоя въпрос и ни убеждавате как няма да стане , значи е много вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още