IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Офертата-комплект има най-голям шанс: изтребител, въоръжение, поддръжка

След политическите изявления, клонящи към предпочитания за нови самолети, изборът се свежда до две или три възможности, смята полк. Спиридон Спиридонов

09:56 | 03.10.18 г. 2
Експерт: Офертата-комплект има най-голям шанс: изтребител, въоръжение, поддръжка

Българските ВВС вече имат опит с договор за самолети, за които липсва поддръжка, затова офертата, предложила пълен комплект, има най-голям шанс: самолет, въоръжение, поддръжка, индустриално сътрудничество.

Това каза полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на в."Българско войнство" и онлайн изданието "Отбрана", в предаването  "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Изключително важна част от офертите – тази за индустриалното сътрудничество, ще включва участието на местни, български фирми в поддържането на машините”, посочи той и напомни, че междуведомствената експертна група трябва да огледа от всички страни офертите за доставка на военни самолети за българските ВВС и да оцени отделните предложения.

Спиридонов съобщи, че след нея ще заседава политико-военна група, начело с министъра на отбраната, назначена от премиера. След гласуването на актуализирания проект за инвестиционен разход от парламента в процедурата ще вземат участие и български военни летци.

"Те присъстват и на отварянето на офертите. Но основен достъп до четирите оферти, които трябва да оцени за 14 дни ще има работната група. Въпреки, че информацията е класифицирана, участниците в конкурса вече започнаха да дават изявления пред медиите за офертите си”, каза полковникът.

По думите му, ако трябва да се прогнозира какъв ще е изборът, “вариантите намаляха чувствително”.

“Очаквахме осем оферти от седем държави, като имаме предвид и възможностите за самолети втора употреба те са сведени до една оферта. След вчерашните политически изявления, клонящи към предпочитания за нови самолети, изборът се свежда до две или три възможности", смята експертът.

Полковник Спиридонов припомни, че позицията на премиера относно избора на изтребител се поддържа и от бившия командир на ВВС и сегашен президент Румен Радев – "пилотите желаят да летят на нови самолети", а и те имат по-дълъг живот и са по-съвременни. Въпросът за индустриалното сътрудничество е основен елемент в проектите не само за самолетите, но и за корабите за поддръжката на бойната техника, съобщи Спиридонов.

Оферти за участие в търга за нов изтребител в България подадоха: Boeing за F-18, Lockheed Martin за F-16, Швеция и SAAB за Gripen, както и Италия за Eurofighter втора ръка.

Повече по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
30-40 години изкарват, ако не се ползват във военни мисии. Иначе тотал щета още след първата мисия и после ремонт за толкова за колкото сме ги купили. Евреите и руснаците са живото доказателство :)На нас ни трябват някакви учебни самолети, че да поддържаме някаква илюзия аз авиация и да хвърчат по време на паради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Това е техниха, която с ремонти и модернизация(стига впоследствие да не се въведат дадени технически изисквания, които да не могат да се изпълненят)може спокойно да изкара 30-40 години. Така че...не трябва да се гледа дали в цената е включено две-три или пет годишно сервизно обслужване, а да се прави сметка в дългосрочен план как ще се поддържат машините. Да се сравни, ако са американски или шведски, което дългосрочно обслужване ще отнема по-малко време и ще е по-евтино. Елементарно като фасул :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още