IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук: Не вярвайте на компаниите, които твърдят, че се нуждаят от данните ви

По думите на изпълнителния директор на Apple технологичните играчи събират много повече информация, отколкото реално им е нужна

11:41 | 03.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отправи критики към технологичните компании, които твърдят, че по-големият обем от потребителски данни води до по-добри продукти, посочвайки, че това са „глупости“, пише CNBC.

В ексклузивно интервю за Vice News Tonight Кук не посочва имена, но изглежда има предвид рекламните гиганти Facebook и Google, които разчитат на споделянето на данни с трети страни.

"Това, в което някои компании ще се опитат да ви убедят да повярвате, е: „Трябва да взема всичките ти данни, за да направя услугата ми по-добра“. Е, не им вярвайте“, коментира Кук. „Който и да ви го казва - това са пълни глупости“.

Компанията на Кук отдавна има различен подход към опазването на личните данни и продължава да пуска нов хардуер, който прави по-трудно външни лица (а и самата Apple) да получава достъп до потребителска информация.

От 3 октомври 2018 г. компанията има нова политика в тази област, която изисква всички приложения да посочват как ще се използват личните данни на потребителите.

Междувременно Facebook и Google са обект на остри критики във връзка с начина, по който се отнасят към потребителските данни и какъв е ефектът от всичко това върху демократичното общество. Най-ключовият случай беше този с Cambridge Analytica и Facebook.

Някои твърдят, че по-консервативният подход на Apple вреди на развитието на основни продукти като Siri, особено на фона на огромната конкуренция от страна на Alexa на Amazon. Но Кук отново потвърди, че компанията „събира възможно най-малко данни“, защото смята, че неприкосновеността на личния живот е „един от най-важните въпроси на XXI век“.

Главният изпълнителен директор на Apple допълва, че не е типичният човек, който да работи за регулацията, но би искал да съдейства на властите, да ги образова и да ги увери, че технологичните компании създават продукти, които са „добри за обществото“.

По-рано тази година Apple беше критикувана за ангажираността си към опазването на данните, след нейното решение да започне да съхранява акаунтите на китайските потребители на iCloud в нов център за данни, който се намира в Китай.

Критиците твърдят, че ходът ще позволи на китайските власти да имат по-лесен достъп до текстови съобщения, имейли и други данни, събирани в облака, което потенциално ще наруши свободата на словото на потребителите.

Пред Vice Кук настоява, че политиките за криптиране на Apple “са едни и същи във всички страни“ и компанията продължава да има пълен контрол.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
vankata89
преди 5 години
Да бе защотото apple не ти искат дата на раждане при регистрация на акаунт в app store :). Не че е проблем да излъжеш де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
тъй де, аз пиша за джендъра дето е горе на картинката :):)иначе предположих че пазят мутрите от оплюване !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Този див див североизток... Не може току така да пишеш за боговете от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 5 години
*** ... що ли е нецензурна дума ??? :):):) моля прибавете и КОЙ към цензуриращия бот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
никога не сме им вярвали, *** ... обаче що си мисля че и вие го правите това :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още