IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се ускори до 24,5% на фона на валутната криза в страната

Лирата реагира с допълнително обезценяване

11:30 | 03.10.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителската инфлация в Турция се ускорява за шести пореден месец до най-високото си ниво от повече от 15 години - до малко над 24%, задвижвана от всеобхватния ръст на цените на фона на срива на лирата, съобщава Bloomberg.

Централната банка повиши разходите по заемите миналия месец до най-високото им ниво от близо две десетилетия, но цените се повишават с темпове, невиждани от средата на 2003 г., когато президентът Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт.

Предвид недоволството от по-високите лихвени проценти и очевидното забавяне на икономиката, централната банка няма много опции за действия срещу по-нататъшни повишения на цените. Но въпреки че лирата загуби до 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината, най-лошото може да предстои, пише Bloomberg.

Храните, които съставляват близо една четвърт от потребителската кошница, поскъпват на годишна база с 27,7% през септември спрямо 19,8%, отчетени месец по-рано. При енергията ръстът на цените достига 27,03% при 21,3% през август.

Производствените цени също растат - от повишение от 32,13% през август на годишна база до 46,15% през септември.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храната, енергията и златото, се ускорява до 24,5%. За сравнение, през август основната инфлация беше 17,2%, а според средната оценка на Bloomberg за миналия месец се очакваше ускорение от 19,3%.

Цените на облеклото са се ускорили от ръст от 13,6% до 17,16%, а разходите за жилища – от повишение с 16,3% на ръст от 21,84%. На месечна база индексът на потребителските цени в Турция отбелязва ръст с 6,3%, а цените на производител – с 10,88%.

В началото на седмицата от други данни стана ясно, че турската производствена активност е достигнала до най-ниските си нива от девет години насам през септември – стойности, в които икономисти разчетоха един от най-ясните сигнали до момента, че страната се насочва към дълбока рецесия след месеци на валутна криза.

Лошото положение на потребителите и бизнеса се подчертава и от покачващите се цени на електричеството и природния газ за трети пореден месец, след като сривът на лирата увеличи стойността на всичко - от хранителни продукти до горива.

Правителството отговори на кризата, като сви прогнозите си за растеж за тази и следващата година, обещавайки и свиване на разходите.

Турската лира реагира с понижения след публикуването на данните и малко преди обяд българско време един долар се разменя за 6,0312 лири, което е около 0,8% поскъпване на щатския долар спрямо лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Сега Турската централна банка подсигурява възникване на щети.Нима е възможно спасение срещу щетите от Турската централна банка без да се осъществява защита срещу щетите от Турската централна банка?Сега в Турция кризата се развива, защото Турската централна банка подсигурява възникването на щети, а няма защита срещу този процес.(Пояснение: В някои държави със занижен основен лихвен процент се забавя начало на криза. Този подход има ограничен ефект и бъдещи завишени щети.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
Турската централна банка подсигурява възникване на щети.При наличната държавна грешка да няма защита срещу щети от Турска централна банка, турците са със съдби на жертви.Възможностите са: Първа: Без защита срещу щети от Турска централна банка щетите нарастват.Втора: Със защита срещу щети от Турска централна банка е прекратен водещият причинител за сегашни щети.Държавна грешка да няма защита срещу щети от Турска централна банка е най-сигурното условия за нарастване на страданията в Република Турция.До 2 часа след като се въведе защита срещу щети от Турска централна банка, кризата с турската лира ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още