IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София поскъпват още, но няма "сделки на всяка цена"

Имотите в "Дружба" и "Овча купел" са с най-голям ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти "Адрес"

13:24 | 03.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ръстът на цените на жилищата в София продължава, но той не е съчетан с увеличаване на броя на сделките. Причината е в съпротивата на купувачите да приемат настоящите цени на имотите. Това показват наблюденията на компанията за недвижими имоти „Адрес“, представени по време на медийно събитие.

Спрямо края на миналата година цените на имотите нарастват със 7,7%, като най-голямо повишаване на цените на жилищата се наблюдава в крайни квартали като „Дружба“ (12,59%) и „Овча купел“ (11,52%). Ръстът на цените в първия квартал се определя от наличието на метро и близостта до офис зоните на Цариградско шосе и на Бизнес парка. В „Овча купел“ пък цените са под средното равнище, а през 2019 г. предстои и пускането на метрото. Нов български университет, който се намира в квартала, определя високия дял на инвестиционните сделки с цел отдаване на жилищата под наем.

Адрес Адрес

Двуцифрен ръст на цените на жилищата има и в „Люлин“ (11,31%), „Лозенец“ (10,24%) и централните квартали (10,12%) .

В последно време се наблюдава промяна в поведението на купувачите, които използват максимален брой комуникационни канали, за да се ориентират на пазара и да са убедени, че са избрали най-правилния имот, съобщи Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на „Адрес“. 85% от купувачите успяват да сключат сделка в рамките на три месеца.

Инвеститорите следят поведението на клиентите си и се стремят да съобразяват цените на новите си проекти, така че да не се създава голям дисбаланс между цените на търсенето и предлагането,  отбеляза Тенекеджиева. При индивидуалните продавачи тази тенденция се усеща по-бавно, тъй като те все още смятат, че диктуват пазара.

През последното тримесечие обаче броя на жилищата, които се продават в рамките на третия до шестия месец, се увеличават с 4% за сметка на имотите, реализирани за по-малко от един месец, обясни Тенекеджиева. Най-голям е делът на сделките, сключени между първия и третия месец от обявяването на имота – 28%.

Тя отбеляза, че много често предлаганите имоти не са в добър търговски вид и това плаши купувачите, които не са готови да правят компромиси с времето за ремонт на жилището. Поради това сега продавачите, които имат имоти в добър вид, сключват сделка по-бързо и на по-добра цена.

Въпреки че през август БНБ отчете леко повишение на лихвите по жилищните кредити, което се случва за първи път от 12 месеца, не се очаква това да се отрази значително на жилищния пазар, тъй като прогнозите на Европейската централна банка са за затягане на паричната политика в средата на следващата година. Според изпълнителния директор на „Адрес“ Георги Павлов по-осезаемо влияние върху пазара на имоти ще има, ако лихвите се вдигнат с повече от 1%. Тогава може да се очаква намаляване на цените на жилищата с между 5 и 10%, прогнозира той.

Тази година се увеличава търсенето на 100% финансиране от банките, като купувачите все повече съчетават жилищен с потребителски кредит, за да компенсират съучастието в ипотеката, сочат данните на „Адрес“.

62% от покупките на жилища са за 70 хил. евро, като те са и с най-висок ръст спрямо третото тримесечие на 2017 г. - от 12%. В същото време продадените жилища на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро намаляват съответно с 3 и 4%. Най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти, като съставляват почти 80% от всички сделки.

Според Павлов в момента сме свидетели на последния пик на новото строителство, а следващият ще бъде два пъти по-малък. Причината според него е демографска, тъй като миналата година населението на София е нараснало само с 1700 души спрямо 7000-8000 преди пет години.

Доходността от инвестициите в имоти в големите градове е около 5% при лихви по депозитите доста под 1% и годишна инфлация от около 3,5%, сочат данните на Адрес.

Компанията прогнозира, че до края на годината цените на жилищата ще се задържат стабилни, като постъпване може да има само в предпочитаните райони и за определени жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Мадабе, точно тая тънкост я пропускат софийските купувачи - никой не им продава мястото, а само право на строеж, ползване. Оттам и цените трябва да са надолу, докато брокитата лъжат колко е хубаво да си купиш върху държавна/общинска земя и после да те правят на луд както си искат :) Тая работа с мечтите я помним - цял град имаше, на Анжел ... помним и как приключи - кръгла нула и милиони загуби за наивниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
marto1992
преди 5 години
Има една тънкост при имотите - не купуваш само жилището, а и мястото. Всеки иска да е в уреден квартал, до детска градина, училище и метро. От там и цените в тези квартали скачат! Няма такъв термин - "нереални цени, изкуствено завишени" щом се купуват имотите. Ако ти не можеш да си позволиш, защото заплатата ти е от преди 10г, то други могат. Щом искат да живят в уреден квартал - 40-50-100% надценка не ги интересува - стига да купят жилището на мечтите си. В крайна сметка има и други градове - има и села. Всеки си преценява - дали да даде 100 000 лева за двустаен апартамент в София или за същите пари да си направи палат в някое селце до София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 63 rate down comment 13
nkavrakov1982
преди 5 години
От 2014 та година цялата машина от имотни агенции, брокери, банки, алчни строители и собственици на недвижими имоти, медии с платени статии се включи да помпа цените на жилищата като резултата е нов имотен балон, 10 години след 2008 *** година!!Вечен ръст на цени на който и да е пазар, на която и да е стока няма. Жилищата в София и големите градове са с нереални, изкуствено завишени цени с над 40 % от реалните им стойности! Медиите масово убеждаваха хората да теглят уж изгодни кредити защото видиш ли лихвите били изгодни, имало ръст на заплатите и какви ли не лъжи. Първо изгоден заем няма, това е заем, пари които трябва да върнеш, второ при такива ниски лихви които тепърва ще се качват и такива цени на жилищата беше ясно че всичко е една манипулация на хората с цел максимално да задлъжнеят.Доходите макар и по високи но не навсякъде и с разлики по браншове се сблтскват с все по скъп живот, и инфлация която изяжда увеличението им. В София масово има заплати от преди 10 години и ори двойното и тройно поскъпване на стоки и услуги всеки може да си направи сметката каква е покупателната сила на тези заплати спрямо цените на жилищата. 10 години след предишния имотен балон, сценария се повтаря. Лихвите се вдигат, кредитите поскъпват, живота измерен с инфлацията също като доходите вече спряха темпа си на вдигане. Идва нова икономическа криза. Жалко за хората които за пореден път бързо забравиха какво се случи в близкото минало и се подлъгаха по сладките приказки на брокери, рекламите по телевизията и платените статии в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още