IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank и Toyota се насочват заедно към автономните коли

Двете компании ще си партнират в разработката на важни технологии в тази сфера

08:31 | 04.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният технологичен директое на SoftBank Corp Юничи Миякава по време на съвместната пресконференция за представянето на проекта в Токио.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният технологичен директое на SoftBank Corp Юничи Миякава по време на съвместната пресконференция за представянето на проекта в Токио. Снимка: Ройтерс

Toyota Motor и SoftBank Group обявиха партньорство, свързано с автономното шофиране и други технологии, увеличавайки сделките помежду си, насочени към споделяне на разходите и осигуряване на експертни познания в областта на технологиите, които обещават драстично да променят начина, по който хората използват коли, предава Ройтерс.

Партньорството между най-големите японски автомобилна и технологична компании показва, че дори най-големите, добре финансирани играчи се опасяват, че може да изостанат в надпреварата за развитие на самоходни и свързани автомобили.

Двата концерна ще си партнират по разработването на самоуправляващи се коли и други нови мобилни технологии.

Двете фирми ще създадат общо предприятие, наречено MONET (от mobility network, б. ред.), което ще стартира с капитал от 2 млрд. йени (17,5 млн. долара). SoftBank ще държи 50,25 на сто, а останалият дял ще е на Toyota.

Партньорствата в сферата на технологиите за автономно шофиране се радват на ръст, тъй като утвърдените играчи на автомобилния пазар се опасяват, че могат да изостанат, на фона на бързо развиващата се индустрия.

В сряда Honda Motor заяви, че ще инвестира 2,75 млрд. долара и ще вземе 5,7% дял в звеното Cruise за автономни коли на General Motors, в което SoftBank също е инвеститор.

На Автомобилния салон в Париж тази сряда ръководителите на Daimler и Renault заявиха, че двете компании може да разширят партньорството си и в сферата на батериите, самоуправляващите се коли и мобилните услуги.

Toyota и SoftBank нямат големи партньорства за мобилни технологии в момента, макар че и двете разработват технологии за автономни превозни средства, за споделяне на коли и други услуги.

Toyota, която е един от най-големите автомобилни производители в света, разработва системи за автономно шофиране и изкуствен интелект както на вътрешно ниво, така и с група от поддоставчици, докато придобива технологични стартъпи.

И Toyota, и SoftBank имат инвестиции и партньорство с Uber Technologies и с компаниите Grab и Didi Chuxing.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още