IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караниколов: Бизнесът започва да отказва поръчки, няма кой да работи

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, каза икономическият министър

10:23 | 04.10.18 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бизнесът в България започва да отказва поръчки, няма кой да работи. Това каза по bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила, подчерта министърът.

„В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза Караниколов.

По думите му краткосрочните мерки включват обръщане към българските малцинства в съседните страни с усилия да направим всичко възможно да ги върнем у нас. В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения, отбеляза Караниколов. 

Относно поскъпването на природния газ и топлоенергията министърът каза: „Цената на газа се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа”.

Повишаването на цената на парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да мисли, каза още министърът, отбелязвайки, че има специални субсидии за социално слабите, за които е невъзможно да плащат.

По думите на министъра повишаването на цените на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на газа. Цената на пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, изтъкна той.

"Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората", посочи още министърът. 

Към момента 62 общини са заявили да прехвърлят към държавата 1616 язовира, защото не могат да ги поддържат, а има още няколко дни за подаване на заявки, отбеляза министърът по темата с ремонта на язовирите и тяхното стопанисване. А много от тези язовири са в критично състояние, което ще струва милиони, допълни Караниколов. Той е категоричен, че заделените за целта средства от 500 млн. лева ще се разходват при пълна прозрачност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
kristian.yakov
преди 5 години
Ае я ми обясни как 1кг боб в България е 4лв а в Англия 5лв пък тогава мисли как ше вкарваш работна сила в България. Плюнки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
FIPI
преди 5 години
Ванкааа, обесни им малко за защитите от централните банки бе човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
Sitting_Bull
преди 5 години
Те нашите мили политици верно май са в паралелна реалност. Курупцията не била вече проблем хора нямало. Ало *** твойте вождове се оглеждат де що има по- читав бизнес да го приберат, кметове и разни чиновници се държат все едно публична собттвеност и структори им е бащиния и после хора нямало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 1
Minka
преди 5 години
Каврък, прав си. Имам познат, който е точно от тия с големите бизнеси. И все работниците са му виновни. А той е винаги в бяло. Три бизнеса, милиони в сметка, земи и фабрики. Ама за работниците няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 0
red6
преди 5 години
С назначените бизнесмени - толкова. Добрите компании си намират кадри. Проблема е основно за млаките и новосъздадени фирми, които искат да правят истински бизнес.Това, за корупцията не знам как му се събра в устата. Но скоро пак ще има доклад от ЕК, в който за пореден път ще бъде посочено, че основния проблем е корупцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Страхотно. И по зле ще става. Няма как шефа да кара поршета и да осигурява на минималната, да плаща на черно и да се гаври с хората пък работниците да не могат да изкарат месеца. Света е голям, а България е малка, но бедна страна. Бизнеса да почва да плаща ако иска кой да му работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 35 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Пичове, днес турих един + и на Као-то, понеже сме абсолютно на едно мнение за корупцията. Обаче се замислих - този чантаджия, както някой го нарече съвсем резонно, защо го говори това ? Не вЕрвам да е толкова ***, че да не знае к'ва ще е реакцията (не че е невъзможно да е толкоз ***). Дали пък не ни спретват едно подготвително мероприятийце и да почнат да ни внасят всякакви *** и да ни заселват с тях, щото видите ли нямало работна ръка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 46 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
И какво потребление да движи националната икономика? Тези досега се биха в гърдите, че сме били конкурентоспособни поради ниските цени на труда и - ама изведнъж!- ХОП! Нямало кой да работи ? - Абе, ц.ървули съдрани, до тук докара страната каруцарският ви Ентелект! НИКОГА гладен, беден и масово лъган народ не може да бъде конкурентен. Щото е *** и неплатежоспособен, а и не умее да си пази капитала. Ако не знаете, кой капитал е най-ценен, лошият Ленин го е рекъл: ЧОВЕШКИЯТ.Накратко, АЙ СИКТИР ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Добре де, какво очаквате да каже този Калин? Че корупцията е виновна? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още