IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира разпродажба на американски облигации за 3 млрд. долара

Изненадващата продажба е втора в рамките на година и едва трета от 2004 насам

15:14 | 04.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай планира да продаде американски облигации на стойност 3 млрд. долара, изпращайки сигнали за тревога у чуждестранните инвеститори във времена на търговско напрежение със САЩ и проблеми на собствените си фондови пазари.

Ако се окаже успешна, това ще е втората продажба на облигации в долари в рамките на година и едва третата от 2004 г. насам, съобщава в. Wall Street Journal.

Китайското министерство на финансите е ангажирало дузина китайски и международни инвестиционни банки, които да се занимаят с предлагането, като плановете са ценните книжа да бъдат продадени на инвеститорите следващата седмица, посочват източници, запознати с въпроса.

Сред финансовите институции, участващи в предлагането, са Bank of China, China Construction Bank, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase.

Планът е да се проведе среща на инвеститорите в облигации в Хонконг на 9 октомври, като продажбата по всяка вероятност ще започне малко след това.

Китай има намерение да продаде държавни облигации с 5-, 10- и 30-годишен  матуритет, както и да стане редовен емитент на държавен дълг, посочиха още източниците.

Емитирането се случва в деликатен момент за втората по големина световна икономика. Ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай се забавя и темпът на инвестиции в заводи и публични проекти се забави тази година. Също така ефект оказват и американските мита върху китайски вносни стоки на стойност стотици милиарди долари. Само от началото на годината китайският бенчмарк Shanghai Composite бележи спад от 15%.

Въпреки всички проблеми обаче инвеститорите в облигации все още оценяват кредитоспособността на Китай като много висока благодарение на стабилните резерви на страната от чуждестранна валута и големите търговски излишъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Да не би да има някой нула отзад щото нещо несериозно ми се види?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още