IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът на всички пенсии става 1200 лева от 1 юли 2019 г.

Кабинетът планира да увеличи с 50% помощите за 220 хил. души, определени като енергийно бедни

15:43 | 04.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 лева от 1 юли догодина. Това съобщи пред журналисти в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа".

На срещата, с участието на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Валери Симеонов, е договорено с 50% да се вдигнат помощите и за 220 хиляди души, определени като енергийно бедни, предаде БТА. За целта ще се изхарчат допълнително около 40 млн. лева, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Досега се планираше максималната пенсия, която сега е 910 лева, да се повиши от 1 януари 2019 година на 1040 лева.
Отпадането на тавана на пенсиите ще засегне 41 хил. от 65 хил. души, които сега са с "орязани" пенсии, каза Пламен Димитров.

По думите на Горанов методиката за отпускане на пенсиите е несъвършена и се нуждае от промени. Няма да допуснем получаването на високи, но незаработени пенсии, каза финансовият министър. С отпадането на тавана на пенсиите ще бъде решен проблемът за близо 90% от хората с "орязани пенсии", допълни той. 

Заплатата на хората в бюджетната сфера ще се вдигнат от Нова година с 10%, но искаме доходите на хората в оперативните звена, които работят "на терен" и на тези в приходните агенции, да се увеличат повече, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хил. души, заети в бюджетната сфера, и за целта ще са нужни над 1 милиард лева.

Димитров поясни още, че правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите.

„Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че кабинетът ще свика работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Zalmoxis
преди 5 години
пропуснали сте да напишете че се вдига и максималния осигурителен праг:аксималният осигурителен доход ще се увеличи с над 15% до 3000 лв. догодина. Това става ясно от текста на споразумение, подписано между правителството и синдикатите в четвъртък. На нея са присъствали представители на КТ "Подкрепа", КНСБ, премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още