IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволненият директор на Audi може да получи скандална премия

Ако избегне съдебна присъда, Руперт Щадлер ще получи 7 млн. евро

16:09 | 04.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щадлер по време на пресконференция в Инголщад, Германия, на 15-и март 2018 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Щадлер по време на пресконференция в Инголщад, Германия, на 15-и март 2018 г. Снимка: архив Ройтерс

Намиращият се в ареста бивш главен изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер може да получи прощален бонус от VW Group в размер на 7 млн. евро, стига обаче да бъде оневинен за участието му в скандала с вредните емисии на дизеловите мотори на автомобилния гигант.

Във вторник VW Group официално обяви, че договорът на Щадлер е анулиран с незабавен ефект, тъй като той е възпрепятстван да изпълнява задълженията си. А това е така,защото Щадлер е в предварителния арест по искане на прокуратурата от юни насам, тъй като съдът подкрепи мнението на прокурорите, че той може да повлияе на свидетелите по задаващия се процес.

55-годишният Щадлер ще получи 7 млн. евро неустойка за предсрочното прекратяване на договора му, но, както пояснява Handelsblatt, това ще стане, само ако той се размине с осъдителна присъда. Източниците на изданието са от компанията, но засега остават анонимни. VW ще плати на Щадлер и около 1,5 млн. евро, ако той остане на свобода и до декември 2019 година не започне работа в компания, която е конкурент на автомобилния гигант.

В хода на разследването стана ясно, че т.нар. „защитни устройства” на Audi са били създадени през 1999 г., а след това са били използвани в 11 милиона коли, произведени от марките на VW Group в цял свят. През 2015 г. в САЩ избухна „Дизелгейт”, когато стана ясно, че там са открити дизели, оборудвани с тези „защитни устройства”, даващи невярна информация при тестове на вредните емисии, а в ежедневна експлоатация отделят до 40 пъти повече отровни вещества.

Смята се, че Щадлер не е заподозрян в пряко участие в „Дизелгейт”, но прокуратурата ще се опита да докаже, че по-късно е бил наясно с аферата и се е опитал да скрие важна информация за разкриването ѝ. 

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ами то не е само този с такъв евентуален бонус при напускане . практиката е такава . получават при назначаване пакет акции от компанията , в случая публично търгувана , ако не е публична може и някакви дялове . при напускане му осребряват акциите по пазарна цена , или според стойноста на дяловете . всички управленски длъжности от висок ранг са така , дори го правят вече и за средния ешалон . един вид стимул е за по-добро представяне . а този 100% е бил наясно със ситуацията , излючено е в борда да не си говорят за регулациите :))) . въпроса е ще се докопат ли до официални документи с решения :))) . всички сме на ясно , че техник от монтажната линия няма да направи такова нещо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
Кухандъл за тебе знаеме пише у вестник лютеница, аре пали, гаси и тръгвай ...... светил си ти или майкка ти на тоя та знаете къв е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 5 години
щото тоя не е мошшшшенинк и си е заслужил бонуса на 100%, нали Авуди са на печалба ... аее бегай да спориш с другия дирек на име Импа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
"прощален бонус за 7 милки" еееббаааго в глистосера, добре що не ги застрелват тия на площада ?!? или кат в Камилария напрао със сатъра кат жертвено агне в месарския магазин .... Тоз какво толкоз е "сътворил, произвел, подпомогнал" човечеството та ше земе 7 млн. .....?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още