IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли обществен контрол върху вербуваните от ДАНС агенти във фирмите?

Могат ли службите да злоупотребяват с правата си, коментира адвокат Александър Пелев

08:58 | 05.10.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли обществен контрол върху вербуваните от ДАНС агенти във фирмите?

Не ясно какъв ще е общественият контрол върху дейността на вербуваните от ДАНС агенти във фирмите.

Това коментира адвокат Александър Пелев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за промените в правилника за прилагане на Закона за ДАНС и вербуването на агенти на прикритие във фирмите без знанието на собственици и ръководители адвокат Александър Пелев съобщи, че тези промени имат своето философско обяснение от гледна точка на общоизвестнаната борба с прането на пари и тероризма, с които основно би трябвало да се занимава ДАНС.

"Това щеше окончателно да ликвидира адвокатската професия като такава. За съжаление, въпреки че сме посочени като изключение от правилото, в тези изменения остава словосъчетанието „свободни професии“. Сред тях има и други юридически професии и в случай, в който например нотариус или юрисконсулт е вербуван като агент на прикритие в ДАНС, дори и да няма такъв, когато това стане понятно за техните клиенти, всеки клиент, който отива при своя нотариус по някаква работа, ще бъде напълно в правото си да се съмнява дали доверената информация не се пренасочва. Нотариусите и частните съдебни изпълнители имат достъп до публични регистри, класифицирана информация и базата данни на НАП. Всеки пробив на нашата тайна компроментира професията ни", посочи Пелев.

Според него в държавната администрация има резон да присъстват такива агенти, тъй като тя е функция на държавата и обратната информация се връща към нея.

"Не става ясно кой ще контролира дейността на тези агенти. Какъв ще бъде общественият контрол върху разширените правомощия. Бизнеси, които се считат за чувствителни, имат отговорността да опазват клиентска тайна. Не е ясно какви ще са гаранциите, ако такъв служител постъпи на работа в частен бизнес. Не се знае дали няма да изтича информация и тайна. Може би това ще се окаже спънка в развитието на пазара на труда", риторично попита адвокатът.

Във връзка с промените, които могат да повлияят на чуждестранните инвеститори Александър Пелев поясни, че чуждестранните инвеститори не просто липсват, а доста от тях си тръгват.

“Вчера четох, че България напуска инвеститорът в голяма верига болнични заведения. Проблемите не са в България, а във външната страна, от която идва инвеститорът”, смята той.

По думите му процедурата на ДАНС по вербуване подготвя кадрите да придобият съответна квалификация, за да може да изпълняват функцията си на агенти.

“Възможно е и да се стигне до вербуване на вече настоящи служители. Това е т.нар. "агентурна работа". Този агентурен апарат се придобива за борба с организирана престъпност и тероризма, защото иначе няма как да се добие информация от затворени групи. В случая обаче говорим за щатни доносници. Не са далечни времената, в които много хора са си изкарвали прехраната по този начин, напомни Пелев и заяви, че в развитите разузнавателни служби винаги в държавата утвърдена система за граждански контрол, за да има отчетност. – Когато се установи пробив в принципното и демократично упражняване на правомощията на такава служба, се подават оставки, настъпват вселенски скандали и уволнения. Тези изменения са направени с добри намерения, но в бързането да се свърши нещо се произвеждат нормативни актове, които водят до редица промени.”

Как ще се гарантира, че няма да се злоупотребява с правата от службите?

Още по темата вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 5 години
Не им е било проблем да сготвят някого. Аз от страната на работодател ще имам 3 наум за всяко работно място, и как изттървана змия в пазвата може да убие бизнеса ми на 100%. С други думи или ограничавам разрастването, или се изнасям от България. Малко им е адмистративния произвол, чудовищната бумащина, че сега и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
даже вече са на по-високо ниво... не искат да убият бизнеса/конкуренцията, а ми да я контролират... ако някой им бърка сметките или не играе по тяхната *** ... все ще могат да му спретнат една класическа вътрешна разбаротка... после собственика ще върви да доказва, че няма сестра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 5 години
Тия яко четат Оруел. Друго ако не направят - поне ще доубият бизнеса. Роднина-милиционер-роднина-милиционер... Дори младежи помнят какво беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Тиквата, Рапона, Цацата, ШИШИ, Шматката и Големите ***............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
КОЙ ли е той ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 5 години
то и сега ДАНС има "публичен" контрол - предполагам има поне един депутат дето знае всичко там и казва какво да се прави там :) Ха да видим дали ще познаете кой е той? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още