IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските депутати започват битка с бързата мода

Според нов доклад модната индустрия е основен източник на парниковите газове, които затоплят планетата

15:56 | 05.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Любовта на младите хора към бързата мода попадна под зоркия поглед на британските депутати.

Според тях модната индустрия е основен източник на парниковите газове, които затоплят планетата, предава ВВС.

Изхвърлените дрехи освен това се трупат на сметищата, а нишки от платовете накрая стигат до морето при прането на дрехите.

Търговците на дребно признават, че трябва да се направи повече, но казват, че вече работят, за да намалят влиянието на продуктите си.

Комисията за екологичен одит на Камарата на общините казва, че има основен проблем в индустрията, която разчита да убеди хората да изхвърлят дрехите си, защото „са в цветовете на миналата година“.

Тя цитира доказателства, според които британските потребители купуват много повече нови дрехи от всяка друга страна в Европа, както и два пъти повече дрехи, отколкото преди десетилетие, а в същото време рибите в морета изяждат синтетични нишки, стигнали до тях след изпиране.

Депутатите са изпратили писмо до най-големите модни къщи във Великобритания с въпроси как могат да поддържат ползите за 28 млрд. паунда, които индустрията носи на британската икономика, докато в същото време намалят вредите за околната среда.

Те са убедени, че са нужни бързи мерки, тъй като ако сегашното потребление на дрехи продължи, „на тях ще се дължи над една четвърт от цялостното ни влияние върху климатичните промени до 2050 г.“, заяви председателят на Комисията Мери Крег.

„Три от пет дрехи свършват на сметищата или в пещите за изгаряне до една година – това е скъпо гориво! Половин милион тона микрофибри годишно се изливат в океана. Да не правим нещо не е вариант“.

Докладът на Комисията до правителство включва призив към модната индустрия да замърсява по-малко, искане за по-дълъг живот на дрехите и забрана за изхвърлянето им на сметищата.

Освен това депутатите изпитват опасения и за социалното влияние. Те вярват, че бързата мода предизвиква бързи промени при доставчиците, а това може да доведе до лоши условия на труд.

Петър Андрюс, ръководител по устойчивостта на асоциацията на търговците на дбрено British Retail Consortium, казва за ВВС, че прирастът на населението и засиленото търсене са довели до увеличаване на общия обем и влияние на дрехите върху околната среда.

Според него обаче членовете на асоциацията сега създават продукти, чиято идея е да издържат по-дълго време, и насърчават потребителите да връщат нежелани дрехи за повторна употреба.

Знаем, че трябва да се направи повече, но най-добрите отговори ще бъдат постигнати чрез съвместни глобални действия“.

Компаниите, към които депутатите са се обърнали, включват M&S, Primark, Next, Arcadia, Asda, TK Maxx and HomeSense, Tesco, JD Sports Fashion, Debenhams, Sports Direct International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 5 години
"на тях ще се дължи над една четвърт от цялостното ни влияние върху климатичните промени до 2050 г"Иначе повишаваме изискванията за автомобили, кораби и т.н. Ама всичко е за пари! Колкото и да е икономична, няма стока която да оправдава производстовото си. Растежа изисква ускоряване на потреблението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още