IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки трети американец консумира продукти от заведения за бързо хранене

Около 85 млн. души в САЩ се хранят с висококалорични храни, предлагани от компании като McDonald's, KFC и Texas Chicken

12:14 | 05.10.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един на всеки трима американци консумира ежедневно продукти от заведения за бързо хранене, показва проучване направено от американското правителство, предава Quartz.

Около 85 млн. човека (37% от общото население на САЩ) се хранят с продукти на McDonald’s, KFC, Texas Chicken или друга подобна компания, обявиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в четвъртък, позовавайки се на изследване, обхванало 50 щата. 

Този проблем струва на САЩ 147 млрд. долара годишно заради медицинските разходи, смята американското правителство.

„Медицинските разходи са нараснали значително през последното десетилетие и може да продължат да се повишават, ако в бъдеще броят на хората с наднормено тегло се увеличава“, отбелязват специалисти.

В класацията на страните с най-голям процент на хора с наднормено тегло, изготвена от Световната здравна организация, САЩ са лидер с 67,3% от общото население, следвани от Мексико (64,4%), Египет (62%), Русия (58,7%) и Бразилия (54,1%).

Проучването отбелязва, че тази тенденция е характерна при хората, навършили пълнолетие, като с напредването на възрастта консумацията на подобен тип храни също нараства. При половото съотношение се оказва, че мъжете използват храни от подобен тип заведения за обяд и вечеря, докато жените предпочитат да ги консумират по време на закуска.

Изследването се базира на статистическа информация, събрана в периода между 2013 г. и 2017 г. чрез телефонни интервюта, последвани от физически тестове в специални центрове.

Данните са подкрепени и от Национално изследване на здравето и храненето, което има за цел да диагностицира хранителните навици на американското общество.

Доказано е, че този тип храна е висококалорична и е основен фактор за тенденциозното повишаване на броя на хората с наднормено тегло в страната, както и за сърдечно-съдовите заболявания, инсулт и диабет от тип 2.

Тези данни допълват нарастващия брой изследвания, които помагат за изграждането на по-ясна картина за здравето на американските жители, от които 68% са с наднормено тегло.

Този проблем обаче не засяга само възрастните хора.

В сравнение с 1975 г. днес има 11 пъти повече деца с проблеми, свързани с наднорменото тегло. Анализ от 2017 г. показва, че подобен проблем имат около 19% от децата в САЩ.

Държавната управа обмисля различни варианти за ограничаване на достъпа до този тип храни, като вече въведе забрана в училищата да се внася или доставя храна от заведения за бързо хранене, освен това задължи компаниите от този тип да посочват в съдържанието броя на калориите за всеки един продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Добре, с какво храната в тези заведения е по-вредна от храната в ресторантите например? Пърженото си е пържено, независимо къде е осъществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Едва ли има човек по света който да не знае, че храната в тези заведения е нездравословна. Всеки който се храни там го прави на собствена отговорност, тъй че ако си лакoмо пpaсе, Макдоналдс не ти е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още