IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Потреблението на пластмаса ще тласка нагоре търсенето на петрол

Очаква се нефтохимическата промишленост да компенсира по-бавния растеж на използването на автомобилни горива в транспортния сектор

14:45 | 05.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пластмасата и другите нефтохимически продукти ще тласкат нагоре търсенето на петрол до 2050 г., компенсирайки по-бавния растеж в потреблението на автомобилни горива, съобщи в доклад Международната агенция за енергията (МАЕ).

Въпреки усилията на правителствата по света да намалят замърсяването и въглеродните емисии от използването на петрол и газ, МАЕ очаква динамичният растеж на нововъзникващите пазарни икономики като Индия и Китай да тласне нагоре търсенето на нефтохимически продукти.

Тези продукти, получавани от преработката на петрол и газ, са в основата на производството на множество стоки - от пластмасови бутилки и козметични продукти до изкуствени торове и експлозиви. 

Търсенето на петрол за транспортни нужди се очаква да се забави до 2050 г. заради навлизането на електрически коли и по-ефективни двигатели с вътрешно горене. Това обаче ще бъде компенсирано от засиленото търсене на нефтохимически продукти, прогнозира МАЕ.

„Нефтохимическият сектор е сред "белите петна" в световния енергиен дебат и няма съмнение, че той ще бъде ключовият двигател за растежа в търсенето на петрол за много години напред“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Очаква се нефтохимическите продукти да са източник на над една трета от растежа в световното търсене на петрол до 2030 г. и за близо половината от увеличаването на търсенето до 2050 г., сочи докладът.

Световното търсене на нефтохимически суровини се равнява на 12 млн. барела петрол дневно или близо 12% от общото търсене на петрол през 2017 г.

Очаква се тази стойност да се повиши до почти 18 млн. барела дневно през 2050 г.

Най-голяма част от растежа на търсенето ще идва от Близкия изток и Китай, където се строят големи нефтохимически заводи.

Петролни компании като ExxonMobil и Royal Dutch Shell планират инвестиции в нови нефтохимически заводи през идните десетилетия, очаквайки нарастване на търсенето на пластмаса.

Използването на пластмаса обаче бива подлагано на все по-силни критики, тъй като отпадъците стигат до океаните, където вредят на морската флора и фауна. Това даде основание на някои страни да забранят напълно или частично, или да обложат с такса пластмасовите торбички за еднократна употреба.

Според доклада на МАЕ обаче усилията на правителствата да насърчат рециклирането, за да ограничат въглеродните емисии, ще имат минимален ефект върху растежа на нефтохимическата промишленост.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още