IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е готова да гарантира плавен Brexit, независимо от хода на преговорите

Това е значителна промяна, тъй като досега според ЕС подготовката за развод без преходен период е отговорност на индустрията

16:07 | 05.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След месеци, в които Великобритания предупреждаваше за рисковете от Brexit без споразумение с Брюксел, финансовите регулатори на Европейския съюз решиха да се намесят в опит да се избегнат сътресения на пазара.

Председателят на Единния надзорен механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниел Нуи увери, че финансовата институция е готова да „помогне с гарантирането на плавен Brexit независимо от изхода на политическите преговори“, съобщава Bloomberg.

Тя обаче не е сама. Председателят на Европейския орган за ценните книжа и пазарите Стивън Майор призова Брюксел да гарантира, че банките във финансовия блок няма да загубят жизненоважния си достъп до лондонските клирингови къщи при един хаотичен развод.

Това представлява значителна промяна, тъй като досега ЕС в голяма степен твърдеше, че подготовката за Brexit без преходен период е отговорност на индустрията. Сега обаче Нуи и Майор изпратиха сигнал, че европейските институции са готови да предприемат действия, ако това бъде необходимо.

Преговорите за излизането на Великобритания от състава на ЕС навлязоха в ключова фаза, като се очакват две седмици на интензивни дебати в опит да се постигне сделка преди срещата на върха на 17 октомври. И с наближаването все повече на времето за напускане през март се увеличават и призивите от Лондон и индустрията за адресиране на потеницалните рискове.

По думите на члена на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни възможните заплахи все още се подценяват. „Има много признаци, че рискът от „твърд“ Brexit ще стане приложим“, заяви той.

Според Английската централна банка (АЦБ) един хаотичен Brexit може да постави в риск договори за деривати на стойност до 96 трлн. паунда (126 трлн. долара), както и необезпечени пасиви за милиарди паунди.

Досега Европейската комисия подценяваше предупрежденията на АЦБ, настоявайки, че фирмите носят отговорността да подсигурят съществуващите си договори. От комисията по-рано заявиха, че са готови да се съобразят с развитието на преговорите и ще направят преоценка на ситуацията след срещата на върха през октомври.

В същото време ново успокоение внесе и новината от днес, че има напредък по преговорите за сделка. Преговарящите от страна на ЕС са съобщили пред представителите на страните членки, че споразумението за развода е „много близо“, съобщават двама източници на Ройтерс.

Представителят на екипа на европейския преговарщ Мишел Барние се е срещнал с дипломатите от 27-те държави в четвъртък следобед.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Скоро трябва да започнат и да насърчават всякакви екзити . Не само да допринасят за плавното им протичане , но и да изградят единен механизъм . Става все по привлекателно , предвид хилядите отстъпки и награди за оттеглящите се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още