IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест технологични прогнози за 2019 г. и отвъд нея

CCS очаква автономните камиони да извозват боклука в големите градове, а сигурността на смартфоните да се засилва с нови нива на идентифициране

16:29 | 13.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поне три страни ще забранят или ще ограничат полуавтономното шофиране през следващата година. Това сочи нов голям доклад за технологичната индустрия на компанията за проучвания CCS Insight, наречен „Future Lives”.

Тази годишна прогноза е внимателно следена от телекомуникационната и технологичната индустрия, като барометър за това как иновациите – от „умното“ облекло до сгъваемите смартфони, могат да променят живота на хората.

Ето и шест от най-интересните прогнози на компанията, подбрани от Financial Times.

Повече страни ще забранят полуавтономните коли

CCS очаква, че поне три държави ще ограничат сериозно или ще забранят напълно полуавтономното шофиране в рамките на следващата година. Причина за това са опасения от факта, че технологията е много незряла и това носи притеснения за рисковете за сигурността. Експертите прогнозират, че редица инциденти ще доведат до подобни решения от страна на регулаторите и дори до забрани в някои страни.

Самоуправляващите се камиони ще бъдат използвани за събиране на боклука

Въпреки това CCS прогнозира, че поне пет големи града ще събират отпадъци, използвайки автономни роботизирани камиони в близките години. Тя вярва, че „главната задача“ за събирането на боклука в идеалния случай е подходяща за райони, в които обшият трафик е ограничен, като централните бизнес квартали и корпоративните кампуси. Volvo вече е разработила автономен камион за боклук, който е тествала с компанията за извозване на отпадъци Renova.

Смартфоните със сгъваеми екрани все още са далече

Пазарът на смартфони изглежда е достигнал до задънена улица от гледна точка на иновациите, а CCS очаква, че смартфоните с футуристични сгъваеми екрани ще останат нишова категория за цяло десетилетие. Но анализаторите смятат, че иновацията зад екрана ще продължи да се развива с бързи темпове, а киберсигурността ще стане по-голям фокус.

Поведенческите биометрични данни ще добавят допълнителна сигурност към смартфоните

Отключването на телефона с пръстов отпечатък или сканиране на ириса е все по-често срещано, но CCS очаква, че сигурността ще се подобрява с нарастването на медицинските досиета и все по-големия брой трансакции, които ще се извършват през смартфони. Експертите прогнозират, че новият слой сигурност, наречен „поведенчески биометрични данни“, ще е свързан с това телефонът да може да разпознава потребителя по начина, по който той пише, разглежда или говори по телефона.

Amazon ще направи още някое огромно придобиване

Според CCS сделките ще продължат с пълна сила, особено при електронната търговия, където най-големите технологични компании се опитват да се обединяват или купуват физически магазини. Компанията Alibaba ще си партнира с голяма индийска компания с традиционни магазини на дребно, след усилията ѝ на китайския ритейл пазар. Amazon също ще направи някой дързък ход след придобиването на Whole Foods Market миналата година за 13,7 млрд. долара. CCS твърди, че очаква американският гигант да купи голям европейски търговец на дребно до края на следващата година. Сред потенциалните цели е британската компания Wm Morrison, която е партньор в Prime. Германският дискаунтър Lidl също е възможна цел, като може да даде на Amazon по-голямо влияние в Европа.

Устройствата за следене на домашните любимци ще се превърнат в огромен бизнес

Очаква се Amazon да пусне тракер за следене на домашни любимци – малко устройство, което може да се закачва на каишката на куче или котка. Това вероятно ще се случи през следващата година. Ходът ще е част от по-голяма тенденция за технологични продукти, насочени към домашните любимци. По света има над 1,5 млрд. кучета и котки, което представлява огромна пазарна възможност, а компании като Vodafone са започнали да се насочват към стратегии в тази област, свързани с интернет на нещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още