Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

При пореден излишък управляващите мислят за по-високи данъци

Вместо да се вдига максималният осигурителен доход, може да се премахнат всички минимални прагове, съветва Петър Ганев от ИПИ

   1| 2    
1
 
2
 
19
mathematician до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Абсолютно :)

Е ти една графика и намери някакви зависимости. Кипър дава 50% повече кинти за образование от Германия - спрямо БВП. И кво Кипър да не е 50% по-богат от германците. Потърси и други статистики от едно време да видиш кой колко е давал и после кой е просперирал и кой не. Няма зависимости. Т.е. и да даваш пари за образования няма гаранция че ще просперираш.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/62/Total_general_government_expenditure_on_education%2C_2016_%28%25_of_GDP%29.png
1
 
1
 
18
khao до: mathematician
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
то сериозно ли ? .... връзката е особенно очеизвадна, и доказана
4
 
4
 
17
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Образованието няма нищо общо с просперитета на една нация.
Единствената доказана връзка е между образованието и ниската раждаемост. Ако искате една нация да изчезне - образовайте я. :)
Германия примерно отделя под средното за образование в ЕС, но като богатство не са под средното за ЕС. Една Франция отделя повече от Германия за образование, ама аз не виждам особен ефект от това. :)
Просперитетът на една нация се дължи на предприемчивостта. Дали хората са склонни да поемат риск и да развиват бизнес или чакат на държавата да ги оправи. :)
1
 
4
 
16
khao до: deant
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И като следим и изискваме, някой взема ли ни на сериозно?
---
нито следим , нито изискваме ... говоря като общество, не като индивиди.
4
 
14
 
15
Императорът до: QUANTUM
преди 4 месеца
Куантумов - а КАКВО ПРАВИМ когато определени лица не искат нито да се ограмотяват, нито да работят, но само се размножават, бандитстват и реват за помощи ??? Колко по-голяма социална инвестиция, бе - всяка година наливаме 3.5 МБ за отглеждането на тия !!! Очевидно е, че са НЕПОПРАВИМИ - и има само два работещи метода - или принудителен труд, или прогонването им от България... защото иначе ТЕ ни прогонват нас... да видим тогава кой ще прави "социални инвестиции" в тях !!!

Ти колко хъхрека ограмоти и нучи на труд?

1
 
15
 
14
deant до: panther
преди 4 месеца
И като следим и изискваме, някой взема ли ни на сериозно? Щото този тип говорене е алабализъм. Аз имам права и аз си знам, че имам права. Всички останали също знаят, че имам права обаче просто не им пука, а аз не мога да направя нищо по въпроса, освен да продължавам да повтарям, че имам права. Точно това се случва тук, и това не е въртене в кръг, а спирала надолу.
1
 
16
 
13
panther до: QUANTUM
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И аз много пъти съм казвал - никое общество няма полза от необразовани и болни хора. И те сами няма да се оправят. Трябва обществото като цяло да се постарае образованието и здравеопазването да са достъпни, ако не и безплатни. А сметката трябва да я плати средната класа и богатите, ако наистина искат да живеят в нормална държава. Просто това са хората с пари.
Парите се крадат, затова аз данъци няма да плащам - това може да се напише и като "другите крадат, значи ще крада и аз". Разбира се всеки има право на мнение, но според мен по-правилното мнение е:
Аз НЕ крада и си плащам всички данъци и следователно имам ПРАВО ДА ИЗИСКВАМ И ДА СЛЕДЯ как се харчат парите от моите данъци.
3
 
17
 
12
QUANTUM до: Императорът
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Някак си българите все вървят назад от това, което се случва по света. Сега в 21 век на всеки му е ясно, че догмата аз, аз, аз не работи - за да има пазарна икономика/ капитализъм- трябва да са изпълнени доста условия. Каква пазарна икономика като една група хора да окупирали лостовете на властта и си правят каквото си искат. Каква пазарна икономика като има хора, които са на ръба на оцеляването. На въпроса: защо ще нося на гърба другите? Отговорът можеш да видиш като се огледаш около теб - мръсотия, беднотия, даже работници не можеш да намериш. Излизаш утре на улицата, блъска те кола, отиваш в болницата и лекара е недоучен, умираш си и оставаш парите друг да ги харчи... В България трябва огромна социална инвестиция - хората да се излекуват и ограмотят - сам виждаш какви индивиди ходят по улиците. Друг въпрос е, че докато стигнат парите до целите нищо не остава. Да, *** трябва да ги ограмотим. Иначе, след 10-20 год ще имаме огромен проблем- процесите вече са започнали. Единият вариант е да се капсуловаме и да си купим пушки, другият е да инвестираме в ***. Говоря малко като демократ от УСА :).... И аз съм за пазарните механизми, но хората забравят какво са учили по икономика - за да работи пазара трябва да се изпълнят доста условия: информация за всички, рационални хора, защита на личната собственост. Проблемът е, че един модел може да работи в една страна, а в друга да е колапс- пример, налагането на демокрация в Близкия Изток... Към днешна дата, това, което трябва да се направи е да се ограмотяват хората - изпростяването е огромнооо. Да се излекуват хората. Да се създаде среда за защита на семействата и т.н и т.н
1
 
13
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Също съм привърженик на пазара като механизъм за преразпределение, а не на държавата, но трябва да констатираме, че България е на път на закриване. Единственото правилно решение е МАСОВО инвестиране в хората- ограмотяване, лекуване, вдигане на социалните прагове. България умира.
7
 
3
 
10
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Поредните "мъдри" разсъждения на *** чеда! Добре, че управляващите не ги вземат на сериозно.