IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС трябва да се заеме интензивно със Западните Балкани

Според председателя на ЕК в региона все още има риск от военни сблъсъци в региона

17:48 | 05.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи днес предупреждение във Виена за риск от война в района на Западните Балкани, ако ЕС остави да изчезнат надеждите за присъединяване към ЕС на страните от този район, предаде БТА.

Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено по-скоро рано, отколкото късно, предупреди Юнкер, намеквайки за кървавите конфликти в района през в края на миналото хилядолетие.

Той призна, че пътят за евроинтеграция на тези страни все още е дълъг и „недостатъчният“ им напредък не позволява да се предвижда присъединяване преди 2025 г.

Но ЕС трябва „да се заеме интензивно“ със Западните Балкани и да не позволява да се зароди идеята, че „ние не сме сериозни по отношение на перспективите за присъединяване", докато някои страни членки не крият колебанията си, подчерта председателят на ЕК.

„Почвата е все още податлива“ за военни стълкновения в този район, посочи Юнкер.

Той заяви също, че желае ЕС да предложи на страните от тази зона "икономическо пространство, в което те ще могат да се развиват, отчасти по същия начин, както когато ще бъдат членки един ден".

Юнкер подчерта обаче, че „всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване", така че да не се „внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани".

ЕС започна преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора. Албания и Македония на този етап трябва да се задоволят със статут на страни кандидатки, до който се надяват да достигнат Босна и Косово, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
ЕС трябва да се заеме интензивно със Западните Балкани Аре ЕС да се заеме с чаааветата на мигрантите, във Франция например.Що по закон са недосегаеми, а на практика са терорости и ганкстери!Съвсем например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
evtimvz
преди 5 години
Докато им се обяснявате в любов и ги целувате навсякъде, ще ви въртят номера. Пример - Македония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още