IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за заетостта в САЩ подложиха на натиск европейските борси

Всички сектори в Европа завършиха петъчната търговия с минимален ръст или понижения

20:08 | 05.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия на червена територия, тъй като инвеститорите осмисляха последните данни за заетостта в САЩ и в същото време наблюдаваха движението на облигационните пазари, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа понижение от 0,86% до 376,41 пункта, а всички сектори завършиха търговията с минимален ръст или понижения. Технологиите и секторът на суровините регистрираха спад от над 2%. За седмицата Stoxx 600 отписва 1,77% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,35% до ниво от 7318,54 пункта заради спада на минния сектор. Във Франция CAC 40 изтри 0,95% от стойността си до равнище от 5359,36 пункта, а германският DAX завърши със спад от 1,08% до ниво от 12111,90 пункта.

Секторът на суровините се представи най-зле в Европа, като завърши търговията с понижение от 2,53% на фона на засилените опасения от търговска война. В четвъртък американският вицепрезидент Майк Пенс обвини Китай в „зловредни“ усилия да подкопае президента Доналд Тръмп, а Пекин отговори, че коментарите му са недопустими и оклеветяващи.

Размяната на реплики между Вашингтон и Пекин е поредната ескалация на напрежението между двете най-големи икономики в света, а инвеститорите са все по-притеснени от продължаващия конфликт. Акциите на суровинните компании, които са със силна експозиция в Китай, поведоха загубите в Европа. Antofagasta, Anglo American и Rio Tinto завършиха търговията със спад от около 4%.

Датската банка Danske Bank потъна почти до дъното на европейския бенчмарк в петък, като финишира сесията със спад от 6,24%. Това става, след като Credit Suisse понижи рейтинга на банката от outperform (препоръка за покупка) на неутрален на фона на последните новини, че е заплашена от наказателно разследване в САЩ заради скандала с пране на пари на стойност 200 млрд. евро в естонския й клон. Най-голямата банка в Дания е загубила над една трета от стойността си от началото на годината.

Сред слабо представилите се компании в Европа беше и Scout24, чиито книжа поевтиняха с 5,7%, след като HSBC намали целевата си цена и рейтинга на акциите на германската компания от „купувай“ на „задръж“. В същото време британската Hammerson се озова на върха на европейския бенчмарк с ръст от 2,8%, след като Credit Suisse повиши препоръката за акциите й от underperform на outperform.

Книжата на Unilever завършиха сесията под лек натиск, след като компанията за потребителски стоки съобщи, че бордът на директорите й е оттеглил предложението си за преместване в Холандия заради нарастващото вълна от съпротива от британски акционери.

В Италия антисистемното правителство обяви новата си стратегия за финансовата политика – „смела и отговорна“ инициатива, която сложи край на продължилите няколко седмици спекулации относно плановете му за разходите. Индексът FTSE MIB завърши петъчната търговия на червена територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още