IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска въоръжението на САЩ да се освободи от произвежданите в Китай части

90% от световното производство на платки се извършва в Азия, а Китай произвежда половината от това количество, сочи доклад на Пентагона

09:27 | 06.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп иска американското въоръжение да се освободи от произвеждани в чужбина части и материали, след като е установил "изненадващо висока степен на зависимост" на американската отбранителна индустрия от чуждестранни и по-специално китайски подизпълнители, предаде Франс прес.

Според доклад на Белия дом Пентагонът трябва да инвестира повече в някои американски индустриални сектори, за да се премахне опасността от тази зависимост за националната сигурност на САЩ.

В поръчания от Тръмп преди година доклад се признава, че производствената верига на военнопромишления комплекс на САЩ е глобализирана, но се набляга предимно на Китай и се критикуват "агресивните му търговски практики".

"Китай е единственият, и единствен възможен доставчик на редица специализирани химически продукти, които се използват в боеприпасите и ракетите, а в случаите, когато съществува възможност за заместители, разходите по разработването им биха били твърде високи", се казва в документа от 146 страници.

Днес 90 процента от световното производство на платки се извършва в Азия, като Китай произвежда половината от това количество, се подчертава в доклада.

В публикувано в четвъртък разследване агенция Bloomberg съобщи, че в произвежданите в Китай американски компютри са били монтирани микрочипове, които са били използвани от Пекин за масова кражба на американски технологични тайни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
tisia
преди 5 години
...за какво им е въоръжение на тия, след като си имат соросчо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Много правилно но твърде късно.Не знам само защо предишните администрации в Белия дом, пък и правителствата из целия свят, игнорираха агресивния технологичен шпионаж на военните в Китай.Примерите бяха с хиляди и то ежегодно. Като този, в който чисто нов и патентован двигател на VW при дебюта си се сблъсква с нов китайски двигател със абсолютно същите параметри, материали и технологии за изработка и с единствена разлика от 2мм. по-голямо разстояние между буталата. Китайците трябва да бъдат наказани и изолирани заради глупостите на една от военните им върхушки.В момента работя по едни големи машини на TGW и с удоволствие гледам как всички важни и скъпи модули са измислени, проектирани и произведени в ЕС (по-точно Германия), а китайските части са единствено едни трансформатори за LED осветление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още