IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се реорганизира и съкращава работни места

Решението за планираните съкращения трябва да бъде взето до второто тримесечие на 2019 г.

11:12 | 06.10.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ford Motor е информирала служителите си тази седмица за планирана реорганизация, която ще наложи съкращаване на работни места. Тя е част от по-широкия план на главния изпълнителен директор Джим Хакет за намаляване на разходите с цел увеличаване на печалбата и съживяване на цената на акциите на автомобилния производител, пише Wall Street Journal.

Ford съобщи в комюнике в петък, че е в „начални фази на реорганизация на глобалната си работна сила“, без да уточнява колко хора ще загубят работата си. Вторият по големина автомобилен производител в САЩ от гледна точка на продажби има около 70 хил. служители и те са били информирани за плана в четвъртък, съобщи говорителка на компанията.

Решение за планираните съкращения трябва да бъде взето до второто тримесечие на 2019 г., уточни тя. Това отразява желанието на Хакет да създаде по-ускорена организация, което отчасти може да се постигне с по-гладка структура на управление, допълни говорителката.

„Реорганизацията ще доведе до съкращаване на служители с течение на времето, като то ще варира в зависимост от екипа и локацията“, казва се в съобщението на компанията.

Реорганизацията се случва в момент когато инвеститори и анализатори притискат Хакет да разкрие повече подробности около плановете си за съживяване на компанията. Книжата на Ford достигнаха многогодишно дъно, а печалбата й намалява в момент, когато General Motors и други конкуренти остават силни.

Цената на акциите на Ford достигна 9,12 долара в края на търговията в петък и се е понижила с 27% от началото на годината.

След като застана начело на компанията през май 2017 г., Хакет подчерта желанието си да подобри цялостното представяне на Ford чрез съкращаване на разходите и опростяване на процеса на производство на автомобили. Ford си поставя за цел да направи съкращения на стойност 25,5 млрд. долара до 2022 г.

Отделно от това компанията обяви, че планира съкращения на разходи на стойност 11 млрд. долара в идните три до пет години. Анализаторите очакват голяма част от съкращенията да дойдат от бизнеса в чужбина, който изпитва затруднения в последните години, включително в Европа и Южна Америка.

Въпреки че Ford предприе голямо преструктуриране по времето на бившия главен изпълнителен директор Алън Мълали, разходите се увеличиха в последните години, тъй като компанията откри нови работни места и повиши разходите в инженерните и развойните дейности. Служителите на автомобилния концерн в света, включително работниците в заводите, достигнаха 202 хил. души миналата година, което е повишение с 18% спрямо 2012 г.

Във важната инженерна, изследователска и развойна дейност бюджетът на Ford от 8 млрд. долара миналата година надмина този на GM с близо 10%, въпреки че GM продава много повече коли в света и има по-добре развити електромобили.

Ford съобщи, че преструктурирането ще бъде насочено към области от бизнеса й, които не генерират добра възвръщаемост, за да може да вложи повече капитал в най-доходоносните си бизнес линии, най-вече камионите и спортните автомобили в Северна Америка. Компанията губи пари в Европа и Южна Америка и регистрира загуба в Китай през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
вложителя пак е купил акции от потъващи фирми :):)послушай съвета ми и продавай всичко, после никога не се занимавай с неща които очевидно не разбираш :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Въпреки, че точно като направят оптимицацията(метнат зад борда няколко хиляди работници)ще им се върне доверието и най вероятно ще им се покачат акциите . Но докато стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Добре ще направиш. И без това имат спад на продажбите на Форд с ~12% и ~7% на луксозната марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още