IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите банки - ахилесовата пета на популистите в Италия

Плановете на новото правителство за по-висок дефицит тревожат инвеститорите и партньорите на Италия в Европа

08:18 | 15.10.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато популисткото правителство в Италия се приближава към открит конфликт с Европейския съюз (ЕС) заради бюджета, трусовете на финансовите пазари засягат банковата система в страната и заплашват икономическия растеж, който Рим иска да стимулира, пише Wall Street Journal.

Акциите на италианските банки и държавните облигации преживяха сериозни разпродажби миналата седмица, след като италианското правителство се насочи към бюджет, който нарушава правилата на ЕС за фискална дисциплина. Новото евроскептично коалиционно правителство между антисистемното движение „Пет звезди“ и крайнодясната партия "Лига" съобщи първоначално, че цели бюджетен дефицит от 2,4% от брутния вътрешен продукт догодина, или три пъти по-голям в сравнение с планирания от предходното проевропейско правителство.

Бюджетните планове на Италия са „значително отклонение“ от препоръките за фискална политика и „източник на сериозно безпокойство“, съобщи Европейската комисия (ЕК). Това създаде опасност от конфликт между Рим и Брюксел.

Очаква се оптимистичните прогнози на Италия за растеж и данъчни приходи да бъдат подложени на строго наблюдение от европейските власти, които се опасяват, че действителният дефицит може да се окаже опасно висок за страна с вече тревожно голям национален дълг. Пламенната реторика на „Пет звезди“ и „Лига“ срещу представителите на ЕС разтревожи още повече чуждестранните инвеститори, които се опасяват, че Европейската централна банка (ЕЦБ), която е гарант на стабилността на облигационните пазари в еврозоната, вероятно няма да подкрепи правителство, оспорващо икономическите правила на блока.

Въпреки известното стабилизиране на пазарите, след като правителството обеща по-малък дефицит в средносрочен план, италианските държавни ценни книжа и банките остават под силен натиск.

„Това почти убива възстановяването на банковия сектор и ще бъде шок за икономиката“, казва Никола Нобиле, икономист от компанията Oxford Economics. Според него има опасност за връщане на кредитната криза, която задуши възстановяването на Италия след кризата в еврозоната по-рано през това десетилетие.

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги предупреди миналия месец, че кредитите стават по-скъпи за икономиката на Италия заради напрежението на пазарите, породено от антиевропейската реторика на властите в Рим. „Думите нанесоха някои щети“, посочи Драги.

Политическите лидери в Италия продължават да критикуват представителите на ЕС, които отговарят за прилагането на фискалните правила на съюза. След като отхвърли „заплахите от Европа“, лидерът на „Лига“ Матео Салвини цитира в сряда израз на поет националист от началото на 20-и век, който означава „Не ми пука“.

По-високите разходите по кредитите за италианските компании и домакинства може да неутрализират тласъка за икономиката, който правителството се надява да постигне чрез фискални стимули. „Пет звезди“ иска да повиши социалните разходи, като въведе универсален базов доход за бедните и безработните, а „Лига“ си поставя за цел да понижи данъците и възрастта за пенсиониране. Докато по-радикалните членове на коалицията от двете партии влязоха в схватка с предпазливи ръководители като финансовият министър Джовани Триа, правителството пропусна крайния срок за публикуване на фискалните и икономическите си прогнози. Очаква се страната да представи подробен бюджетен план на ЕС до 15 октомври.

Сега еврозоната е много по-стабилна, отколкото по време на кризата през 2010-2012 г., когато изтичането на капитали почти унищожи зоната на единната валута. Повечето национални икономики постигат ръст, включително Италия, макар и не толкова силен, колкото преди една година. Политическото напрежение в региона обаче се засилва, тъй като избирателите се обръщат срещу старите дясноцентристки и лявоцентристки партии, които изградиха днешна Европа. Традиционните партии са обвинявани за проблемите, включително икономическите белези от кризисните години, имиграцията и сигурността.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Италия страда от вредното влияние от Европейската централна банка.При европейската грешка да няма защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка, Италия е със съдба на жертва.Възможностите за Италия са: Първа: Без защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка щетите в Италия нарастват.Втора: Със защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка е прекратен водещият причинител за сегашни щети.За устойчив обществен прогрес на Италия е необходима защита срещу вредното влияние от Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Те само Италиански банки да бяха зле. Има и по зле, но засега се мълчи, не е обявено официално, а и данните за състоянието им се манипулират, изкривяват, за да не се стигне до напрежение в хората, което би довело, знаете до кво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 5 години
:):) май ти е чужда тая тема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
mick
преди 5 години
Много е удобно това печатане на валута със статут на световна резервна валута. Просто идеален начин да се източват чуждите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
mick
преди 5 години
И това не е само Италия. Всички развити страни са така, някои обаче са успели и да създадат и голям експорт, който все пак спасява до някъде нещата, но пък осланящ се на лесните пари на другите държави. Без тях.. развитите страни са 'зели 'дали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
mick
преди 5 години
При задлъжнялост от над 80% от БВП.. има ли изобщо силни банки? Просто всички чакат на Драги или Фед... това, че Италия има още по-голям дълг.. да не би сегашното правителство да го е направило? та това ниво на дълга е от десетилетия. Познайте колко би бил БВП на Италия ако нивото на дълга беше под 40%? ами под 30? И то за десетилетия? Въобще щеше ли да мине 300-400 милиарда? а при толкова голямо население.. да не се окаже като нашия? Яко напомпана икономика с напечатани пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още