IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убитата в Русе журналистка: известното до момента

Новината намери широко отразяване в редица реномирани международни медии

21:35 | 07.10.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жертвата е работела като ТВ водеща. Снимка: Facebook</p>

Жертвата е работела като ТВ водеща. Снимка: Facebook

След като по-рано в неделя стана ясно, че тялото на 30-годишна жена е открито в събота в храсти близо до кея на река Дунав на труднодостъпно място, стана ясно, че жертвата е 30-годишната Виктория Маринова, която е била водеща на предаване и административен директор на телевизия ТВН в Русе. Първоначалната информация гласи, че тя е била нападната, докато е тичала в парк покрай реката.

На пресконференция в града властите съобщиха, че работят по всички възможни версии за убийството на Маринова, която е била бита, изнасилена и душена.

Жертвата е била водеща на предаването "Детектор" и административен директор на телевизия ТВН. В интернет каналът е описван като "водещият новинарски и информационен телевизионен канал в Североизточна България".  В последното издание на предаването ѝ е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха задържани преди време от полицията, докато работеха по разследване за източване на средства от ЕС, свързано с "Джи Пи Груп".

"Работи се по отношение на лица от криминалния контингент, проявени по тази линия. Наблизо има и психиатрично заведение, което също е обект на наша проверка – дали някое от лицата вътре се е отклонило. Работи се и по видеокамери и свидетели, за да се стигне до извършителя. Работи се и с най-близкото обкръжение на пострадалата, за да установим нейните контакти и проблеми, които е имала преди да се случи това брутално убийство", каза по-късно и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред медиите, цитиран от Dnes.bg. 

Убийството намери сериозно отразяване в медиите извън страната ни.

„Полицията в България разследва убийството на разследващия репортер Виктория Маринова", съобщи BBC, като припомни, че страната ни е на последно място по свобода на медиите в ЕС.

„Български разследващ журналист е убит", съобщи Politico, като пояснява, че преди убийството Маринова е работила над разследване за предполагаема корупция при усвояването на еврофондове. 

“Виктория Маринова, директор и водещ в локален тв канал, е намерена жестоко убита в Русе“, пише и Le Figaro, като също споменава за последното предаване на журналистката.

Това е третото показно убийство на журналист в страна от ЕС от началото на годината, след като по-рано подобни убийства станаха и в Полша и Малта. България пък е на 111-то от 180 места по свобода на словото в класацията на RSF (Репортери без граници). Страната ни заема последното място сред членовете на ЕС по този показател.
 

Le Figaro пише още, че у нас журналистите са честа жертва на натиск, вариращ от елементарни предупреждения до преки действия за сплашвания и директни физически посегателства.

Убийството на Виктория Маринова сзащита е случва точно 12 години след убийството на Анна Политковская, за което Русия бе официално осъдена от Съда за на правата на човека.

 

„Шокиран съм от ужасното убийство на разследващия журналист Виктория Маринова в България. Спешно настоявам за пълно и подробно разследване. Извършителите трябва да понесат отговорност", написа в Twitter представителят за свободата на медиите в ОССЕ Харлем Дезир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 3
Onia
преди 5 години
Като в Русия ...За огромно съжаление! Никога няма да открият убиеца или пак ще ни забаламосат с някой психично болен или нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Money
преди 5 години
Първо е била изнасилена Логично е хората (олигарсите) от Джи Пи Груп да са на мушкаhttps://bivol.bg/gp1.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още