IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абе: Ще приемем Лондон в Транстихоокеанското партньорство "с отворени обятия"

Японският премиер планира основни структурни промени в икономиката, най-вече в системат аза социално осигуряване

12:34 | 08.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Япония би приветствала Великобритания във Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) „с отворени обятия“, заяви министър-председателят Шиндзо Абе, призовавайки за компромис, с който да се избегне Brexit без сделка.

В интервю за Financial Times Абе казва, че Великобритания ще изгуби ролята си на порта към Европа след Brexit, но ще остане страна „с глобална сила“.

Коментарите му ще окуражат поддръжниците на Brexit във Великобритания, които виждат нови възможности за свободна търговия извън ЕС, докато натискът върху Брюксел и Лондон за постигането на навременна сделка за излизане се засилва.

CPTPP е търговско споразумение между 11 страни от Тихия океан, включително Япония, Виетнам, Малайзия, Канада, Мексико и Австралия. Първоначално то включваше и САЩ, но едно от първите действия на Доналд Тръмп като президент бе да оттегли страната от пакта.

Надявам се, че и двете страни могат да внесат мъдрост и поне да избегнат т.нар. хаотичен Brexit”, каза Абе, твърдейки, че преходният период е съществен за японските компании.

За отношенията си с Тръмп Абе определи като „много ползотворна“ срещата си с него преди 12 дни, когато двамата се договориха да проведат преговори за ново търговско споразумение върху стоките.

Според Абе САЩ са обещали да не вдигат митата върху автомобилите, докато текат преговорите, и не са поискали по-широк земеделски достъп, отколкото Япония е давала в други търговски сделки.

Сигнализирайки уязвимостта на Япония обаче, Абе призна, че не иска от САЩ реципрочни намаления по митата. „Не мисля, че има прекомерни мита върху много сектори, когато става въпрос за търговията между Япония и САЩ“, каза той.

В оригиналното CPTPP Вашингтон се бе съгласил да понижи 2-процентните си мита върху японските автомобили до нула до 10 години, както и да отмени 25-процентните мита върху камионите до 30 години.

След почти шест години на поста министър-председател, с максимум още три години, мислите на Абе са свързани основно с наследството му. Ако той остане на поста до ноември 2019 г., той ще бъде най-дълго служилият лидер на Япония в демократичната ѝ история.

Сега той казва, че е готов да се пребори с най-фундаменталните проблеми на Япония. „Мисля, че е време да се изправим категорично пред основните структурни проблеми на японската икономика, включително намаляващата раждаемост и застаряващото население, и съм решен да направя това“, казва той.

Абе твърди, че ще промени системата за социално осигуряване на Япония, инвестирайки повече в безплатно образование за децата, докато в същото време помага на възрастните хора да останат част от работната сила. Казва, че ще реформира кодекса на труда, за да „създаде общество, в което хората никога не се пенсионират и продължават кариерата си през целия си живот“.

Това обаче няма да значи много, ако дефлацията не бъде преборена завинаги. Налице е постоянно политическо изкушение да се обяви победа, макар че цените, без тези на свежите храни и енергията, са се повишили с 0,4% в сравнение с преди година през август. Инфлацията от 2% на Японската централна банка все още е далече, което предизвиква съмнения за ангажимента на Абе да поддържа стимули.

„Нямам намерение да правя произволна оценка“, казва той. „Напълно ще се базирам на обективен анализ на икономистите, за да може правителството да вземе правилното решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още