IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите от САЩ за отстъпки по санкциите срещу Иран притиснаха петрола*

Допълнителен натиск налагат твърденията, че Саудитска Арабия се опитва да запълни дупката, която ще остане след въвеждането на санкциите

09:44 | 08.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола започват седмицата на негативна територия, след като Вашинтон заяви, че може да предостави отстъпки по санкциите срещу петролния износ на Иран следващия месец, докато Саудитска Арабия полага усилия да запълни дупката в предлагането след въвеждането им, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се понижават с 69 цента, или 0,82%, до 83,47 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI с 50 цента, или 0,67%, до 73,84 долара за барел.

Американските санкции ще ударят износа на петрол от Иран на 4 ноември, а Вашингтон налага натиск върху правителства и компании в цял свят да свият вноса си от страната до нула.

Представител на американското правителство обаче заяви в петък, че Вашингтон ще обмисли изключения за страните, които вече са показали усилия да намалят вноса си на ирански петрол.

Сигнализирайки, че износът на петрол от Иран няма да се свие до нула от ноември, Индия ще купи 9 млн. барела ирански петрол следващия месец.

Хедж фондовете намалих бичите си позиции върху американския сорт през последната седмица до най-ниското си ниво от година, показаха данни от петък.

Трейдърите твърдят, че продължаващите опасения около търговската война между САЩ и Китай, която може да забави икономическия растеж, също натежа върху петрола в понеделник.

Допълнителен натиск върху цените са „твърденията, че Саудитска Арабия е заменила по-голяма част от отпадналия петрол на Иран“, коментира Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския регион в брокерската къща Oanda в Сингапур.

Той обаче предупреждава, че ограниченото свободно производство, с което да се преодолее прекъсванията в предлагането занапред, означава, че „капацитетът бързо намалява заради ненаситното търсене от Азия“.

В същото време броят на сондажните кладенци спадна за трета поредна седмица в САЩ основно заради нарастващите разходи.

Броят на кладенците е намалял с два в седмицата до 5 октомври, с което общо стават 861, сочи компанията Baker Hughes. Това е най-дългата серия от седмични съкращения от октомври миналата година.

* Данните са актуални към 9:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 40 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Индийците показаха среден пръст на глобалния вожд по въпроса със санкциите и той реши да предостави отстъпки. Хаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още